• Početna>
  • Vesti>

Srpska koordinacija: ”Kompromis i normalizacija odnosa” ne mogu se graditi bez istine i pravde

Povodom 20-te godišnjice ubistva i masakra žetelaca, u mestu Staro Gracko, kod Lipljana, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), oglasila se saopštenjem u kojem navodi da su 23. jula 1999. godine, pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u KFOR-u i UNMIK–u, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, streljali na žetelačkom polju a potom masakrirali 14-oro Srba – meštana sela Staro Gracko. Najmlađa žrtva – Novica Janićijević, imao je samo 17 godina. Žrtve su bile ”krive” samo žato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu.

“Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao. ”Specijalno tužilaštvo u Prištini” je maja 2017. godine, obustavilo istragu povodom ovog nezapamćenog zločina, navodno ”zbog nedostatka dokaza”. Ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti, oskrnavili su i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava” navodi se u saopštenju.

Srpska koordinacija, podsećajući na ovaj zločin, ukazuje na istorijski neuspeh UNMIK-a, KFOR-a, Evropske Unije (EULEKS-a) i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.
Srpska koordinacija podseća da se ”kompromis i normalizacija odnosa” ne mogu graditi bez istine i pravde, na zaboravu i neodgovornosti za brojne ratne zločine koje su sistematski i organizovano nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.
U ime porodica žrtava, Srpska koordinacija poziva pravosudnu vlast Republike Srbije, da svoju nadležnost za procesuiranje ovog i drugih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, ne iscrpljuje ustupanjem dokumentacije drugim institucijama, već da svoju nadležnost vrši neposredno, kad god za to postoje pravni uslovi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio KM, spomenik nastradilim žeteocima u Starom Gracku

Comments

Pročitaj još