• Početna>
  • Vesti>

Vrhovni komandant NATO-a u Evropi stigao u Beograd, sutra sa Vučićem

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters stigao je sinoć u Beograd.

Tod Danijel Volters će se danas, kako je ranije najavljeno iz Pres službe Predsednika, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glas Amerike je objavio, pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi, da Volters posećuje Srbiju u okviru turneje obilaska komandi i kancelarija NATO-a u zemljama Evrope i atlantskog regiona.

Vrhovni štab savezničkih snaga u Evropi nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potencijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici, a ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande – što se dogodilo 3. maja ove godine.

“Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje”, rečeno je Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Kako se navodi, Volters je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO-a.

Izvor TAnjug/RTS

Comments

Pročitaj još