Proslavljena hramovna slava u Istoku

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Istoku obeležena je hramovna slava. Pored stanovnika ovog grada i meštana okolnih sela, obeležavanju Petrovdana su prisustvovali i raseljeni Istočani.

Proslava Petrovdana u Istoku započela je liturgijom i litijom oko harma Svetog Petra i Pavla. Proslavi praznika prisustvovali su i raseljeni vernici. Ove godine nije bilo organizovanog dolaska.

“Kada uđem u Lešak meni je srce puno, to je neopisiv osećaj. Meni ništa ne fali kada dođem ovde, zdrav sam kao dren, a inače sam dijebetičar, tako da, ovde sam zdrav”, kaže Raša Rašić, raseljenik iz Istoka.

Tradicionalno je određen domaćin za narednu godinu..

“Velika je čast proslaviti Svetog Petra i Pavla, da nam oni pomognu i da se miluju i da se spasimo”, izjavio je Dejan Belošević, ovogodišnji domaćin gradske slave.

“Za ovu priliku bih citirao velikog pesnika Matiju Bećkovića: Svaki Srbin je dva puta rođen, jednom na Kosovu, a drugi put gde se ko zatekao. To vam govori kakav je osećaj kada se dolazi na Kosovo”, poručuje Miloš Petković.

U Istoku i okolnim selima povratak je moguć, to potvrđuje i Rajko Ljušić, koji je u rodnom mestu sagradio kuću.

“Da smo se okupili ovde da damo neki znak, da možemo, ako ne da se vratimo odmah, da bar probamo da se okupljamo. Nadamo se da će biti većeg povratka. Veoma nam je drago kada se okupimo u ovako velikom broju”, kazao je Rajko Ljušić.

Crkva Sv. Petra i Pavla nalazi se u centru Istoka. Ona je od 1999. u više navrata skrnavljena. Crkva  i parohijski dom obnovljeni su marta 2008. i od tada u parohijskom domu boravi sveštenik sa svojom porodicom. Pravoslavni hram obezbeđuje Policija Kosova.

Comments

Pročitaj još