Gračanica: Srđan Popović osudio rušenje nadgrobnih spomenika u Lipljanu

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najoštrije je osudio rušenje preko dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu i od nadležnih zahteva detaljnu istragu i pronalaženje odgovornih.

„Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja. Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati. Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji a koji se nažalost ponavlja već dve decenije. Ovi postupci su za svaku osudu i u suprotnosti sa našim nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane. Zahtevam hitnu reakciju nadležnih policijskih i pravosudnih organa, pronalaženje počinilaca i najstrožije kažnjavanje“, naveo je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Radio Gračanica danas je javila da su u noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu te da je uviđaj izvršila Kosovska policija.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović sutra će obići pravoslavno groblje u Lipljanu nakon čega će razgovarati sa građanima.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments