• Početna>
  • Vesti>

Ivanović: Zabranom ulaksa lekarima na Kosovo onemogućeno lečenje pacijenata

Direktor Kliničko bolničkog centra u Severnoj Mitrovici dr Milan Ivanović kaže da su kosovske vlasti zabranom ulaksa lekarima Vojno medicinske akademije iz Beograda na Kosovo, ugrozili živote i otežali lečenje pacijenata u mitrovičkoj bolnici.

Ivanović je na konferenciji za novinare u KBC u Severnoj Mitrovici kazao, da kosovske vlasti nisu dozvolile ulazak na Kosovo načelniku VMA pukovniku prof. dr Miroslavu Vukosavljeviću, načelniku sektora za lečenje doc. dr sci. med Nenadu Ratkoviću.

Oni su bili u delegaciji koju je juče predvodio srpski ministar vojni Aleksandar Vulin i načelnik Uprave za vojno zdravstvo dr Uglješa Jovičić, a kojima kosovske vlasti nisu dozvolile ulazak na Kosovo i posetu KBC u Severnoj Mitrovici.

Dodaje, da je ovim potezom kosovskih vlasti ugrožen rad ustanove na čijem je čelu.

„Lečenje naših pacijenata kojima su zakazani pregledi obustavljeno je tim potezom. Zbog ovakvog ponašanja i blokade Prištine, ovo predstavlja presedan, otežavanje lečenja  i ugrožavanje života naših pacijenata. Ovo je postupak privremenih institucija Prištine, na čelu sa predsednikom Tačijem i premijerom Haradinajem, da se Srbima oteža život i proizvede etničko čišćenje, kao i da se Srbi uklone i oteraju iz bolnice, a za zdravstvenim radnicima krenuo bi i narod“, upozorava Ivanović.

Ivanović podseća da eminenti doktori dolaze ovde već šest  godina i pomažu u lečenju svih pacijenata.

„To su doktori profila kakvih nemamo uopšte ili nemamo dovoljno ovde – gastroenterolozi, endokrinolozi, kardiolozi, oftalmolozi, hematolozi. U prethodnih šest godina, ovde je obavljeno više hiljada pregleda pacijenata od strane naših kolega sa VMA. Pregledani su svi pacijenti, bez obzira na nacionalnost – Srbi, Bošnjaci, Albanci. Očigledno je da Priština ne želi bolnicu u kojoj Srbi mogu da rade i da se leče. To su pokazali u prošlosti, a to pokazuju i danas,“ – kazao je Ivanović.

Sedam meseci od uvođenja taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, Ivanović kaže da su neizvesnost, neredovnost i nesigurnost prisutni, ali da država Srbija pomaže da se to prevaziđe.

„Nama je snabdevanje hranom isto važno kao i snabdevanje lekovima, jer ne možemo lečiti pacijente ako je snabdevanje hranom ugroženo. Cene su veće, pa su uslovi samim tim teži. Neizvesnost, neredovnost i nesigurnost su prisutni, ali naša država Srbija nam pomaže,“ – kaže Ivanović.

Konferenciji za medije su prisutvovali i zamenik direktora doc. dr Zlatan Elek i Danica Radomirović, upravnica bolnice u Severnoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još