Vučić za RTS: Da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili sa Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da bi postizanje dogovora sa Albancima bila važna tekovina za budućnost građana. Ipak, ukazuje da se ne može postići dogovor sa nekime ko kaže “morate da nas priznate u okviru ovih granica”. Uvek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da je Kosovo i Metohija važna teritorija, ali da je mnogo važniji onaj deo teritorije na kome žive Srbi – treba da vodimo računa o njima i da se izborimo za opstanak.

“Kosovo je, kako je Tijanić govorio, mesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na KiM, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego pre 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego pre 30 ili 60 godina”, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da ne bi doživeo kao lični poraz ako ne bi bio postignut dogovor sa Albancima, ali da bi to bila važna tekovina za budućnost i dobro građana. Da li je realno je drugo pitanje, napominje predsednik Srbije.

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rešenja. “Ali kako do rešenja ako neko kaže ‘morate da nas priznate u okviru ovih granica’? Pre toga pravili su granice na račun Srbije”, rekao je Vučić.

Da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić i dodao da je to kao u slučaju Jugoslavije, nije pitanje samo naroda na ovim prostorima.

“Snabdevaćemo Srbe na Kosovu, neću reći kako”

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio da je uspeo “dobar deo posla”, u snabdevanju Srba na Kosovu osnovnim potrebama, “bar za narednih mesec dana”

On je dodao i da “naravno nije moguće nekog snabdeti robom na narednih godinu dana”.

“Uspeli samo da jedan dobar deo obezbedimo, kako – ne bih o tome”, rekao je Vučić, gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije.

“Stejt departmentu je Srbija uvek krivac”

Povodom komentara bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera da ponuda Amerikanaca o razgraničenju neće dugo biti na stolu, Vučić je rekao da nema nikakve ponude.

Kaže i da nije isto da li se govori sa saradnicima predsednika SAD Donalda Trampa ili sa zvaničnicima Stejt departmenta.

“Jedno je kada se govori sa Trampovim saradnicima, oni su otvoreniji za različita rešenja, nisu uvek podržavali nezavisno Kosovo, pre svega sekretar Džon Bolton, ali imate i Stejt department, tzv. duboka država, oni se i dalje čvrsto drže pritisaka – uvek je Srbija krivac”, naveo je predsednik.

Vučić je rekao i da je zadovoljan što su uspeli da dostave robu za mesec dana na Kosmet.

“Ne možete da snabdete za godinu dana, i teško da će dnevne novine stizati, ali drugu robu smo uspeli da obezbedimo. Ne bih o tome kako, ali rekao sam: Lako je kritikovati i dobacivati, neko mora da se postara za ljude. Lako je slikati prazne rafove, neko mora da se postara i da roba prođe, a ne može da prođe po dvostruko većoj ceni od normalne. Snašli smo se i dosta toga uradili za tri-četiri dana”, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je juče najavio da će u septembru ili oktobru ići na Kosmet kako bi predstavio investicije – od primarnog vodovoda za Sever, zdravstvenih centara u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, banje.

“Želimo da investicionim ciklusom od 9,5 milijardi dinara promenimo život ljudima. Investiraćemo u srpska naselja u Metohiji, ali i u Kosovsko Pomoravlje. Želimo svuda da vidimo napredak. Možemo to da učinimo jer imamo novca. Sve bi to bile prazne priče da nismo teškim reformama obezbedili uređenost javnih finansija”, rekao je Vučić.

Prijateljski politički odnosi sa Micotakisom

Predsednik Nove demokratije Kirjakos Micotakis odneo je pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj. U pitanju je sestrinska partija Srpske napredne stranke, koju Vučić predvodi.

“Razgovarao sam sa predsednikom Nove demokratije Micotakisom, imali smo dug i prijateljski razgovor. Čestitao sam mu i poželeo mnogo uspeha”, rekao je Vučić i dodao da se nada podršci Atine u narednom periodu.

Napomenuo je da je i sa Aleksisom Ciprasom imao korektnu saradnju, i da se nada da će ona sa novim grčkim premijerom biti još bolja.

Za razliku od Ciprasa na početku mandata, Vučić je rekao da se uvek zalagao za ozbiljan pristup i teža rešenja, kakva je kasnije prihvatio i Cipras.

Vučić je naveo da se protivio ekonomskoj politici ministra finansija Janisa Varufakisa – “kako ćemo, lako ćemo”, i da je smatrao da najpre treba vratiti dugove i urediti javne finansije, pa tek onda ostalo.

To je, kaže, ozbiljan i odgovoran pristup, ali težak jer se ljudima ne sviđa.

Javni dug Grčke je sada na 184 odsto BDP-a, dok je dug Srbije 51 odsto, ukazao je predsednik. Uprkos tome u Grčkoj se živi bolje jer je njihov BDP neuporedivo veći od srpskog zahvaljujući turizmu, brodogradnji i drugim industrijskim granama.

Njihov privredni rast u prvom kvartalu je bio oko jedan odsto, dok je rast Srbije bio iznad 2,5, a u drugom kvartalu preko tri odsto. “Njihov rast je uvek niži od našeg kada se Srbija normalno ponaša i radi”, naveo je Vučić koji ističe da će rast ove godine ići preko 3,5 odsto i da je Srbija lider u ovom delu Evrope.

Izvor: RTS

Comments