Helt: Veoma smo zabrinuti po pitanju vladavine zakona

Gost jutarnjeg programa “Naše jutro”, koji se emitije na Radio Goraždevcu i RTV Kim bio je Kristijan Helt, nemački ambasador na Kosovu. On je govorio o vladavini prava, mladima i ekonomskim prilikama na Kosovu.

“Zabrinuti smo problemom vladavine zakona, jer mi vidimo ovo kao deo onoga što ja zovem građanska svest”, rekao je Helt.

On je u jednom delu intervjua govorio i o problemu uzurpirane zemlje, gde je prokomentarisao odluku Ustavnog suda da se vrati imovina Manastiru Visoki Dečani.

“U slučaju manastira Dečani postoji dobro poznata tema izgradnje puta. Međunarodna zajednica, a posebno EU nam je dala nekoliko rešenja kako da se ovo uradi u skladu sa okvirom Posebne zaštićene zone oko manastira, i iskreno se nadam da neće doći do ozbiljnih diskusija po pitanju puta. Druga stvar je zemljište koje je odlukom Ustavnog suda proglašeno da pripada manastiru. Nadam se da će vladavina zakona biti primenjena na način da ne može da se bira koje će sudske odluke biti primenjene, po tome da li se nekome sviđaju ili ne”, kazao je on.

Helt je govorio i u vezi sa pitanjem crkve Sv. Nikole u Novom Brdu, čija restauracija je obavljena sredstvima Nemačke.

“Video sam taj prostor gore pre nego što je počeo prezervatorski projekat i nije izgledao dobro, iskreno govoreći. Dakle, sa programom očuvanja kulturnog nasleđa našeg ministarstva, koji sprovodimo širom sveta, mi smo usmerili sredstva da sačuvamo ono što je tamo. Takođe bih hteo da se izjasnim protiv tih predstava da će se tamo nešto drugo graditi. Ne, kod projekta se radilo o očuvanju tog mesta i pristupa njemu”, rekao je Helt.

On je rekao i da nemačka sa GIZ-om mnogo radi na očuvanju životne sredine na Kosovu.

“Vidim predivnu prirodu ove zemllje kao zajedničku dnevnu sobu cele zajednice. Ovde postoji veliki potencijal za turizam, ali bi turisti mogli biti odvraćeni tim otpadom. I znam da je ovo veliki problem, koji se ne tiče samo ovog regiona, već cele zemlje. I zbog toga smo, na primer sa GIZ-om, veoma uključeni u ovu problematiku, npr. pročišćavanje zagađene vode, na tome radimo proteklih 20 godina sa našim kolegama iz Švajcarske”, kazao je Helt.

U delu intervjua gde se govorilo o mladima, Helt je naglasio odlazak kao najveći problem.

“Jedna stvar koju ubrzo shvatite je da se sva omladina sa Kosova suočava sa istim problemima, a to su zaposlenje, perspektiva i sve nas to vraća na tu građansku svest. Postoje mladi u ovoj zemlji koji su veoma talentovani, imaju velike potencijale, onda oni potraže zaposlenje, ali se tu suočavaju sa nepotizmom, gde najbolji ne dobijaju uvek posao, nego oni sa dobrim vezama. Mislim da je ovo problem za sve zajednice. Radi se o tome da navedemo mlade da ne razmišljaju samo kako da odu odavde, nego da izgrade nešto ovde”, zaključio je nemački ambasador na Kosovu.

Izvor: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još