Srpski pasoš 41. na listi 180 najmoćnijih na svetu

Istraživanje kompanija Henli & Partners o tome koliko su “moćni” pasoši pojedinih zemalja, pokazuje da Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše na listi 180 zemalja, dok je Slovenija na 10. mestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mestu.

Rezultati se zasnivaju na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Japan i Singapur zauzeli su vrh liste zemalja sa najmoćnijim pasošem, zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja sveta.

Južna Koreja pala je s prvog mesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Nemačkoj. Državljani svake od te tri zemlje mogu putovati bez vize na 187 destinacija sveta.

Na trećem mestu su Danska, Italija i Luksemburg, čiji vlasnici pasoša bez vize mogu posetiti 186 država, a slede ih Francuska, Španija i Švedska koje mogu posetiti 185.

Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dele peto mesto, a na šestom mestu je grupa od sedam država – Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Najveći napredak zabeležili su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli u top 20.

Na dnu liste je Avganistan, čijim pasošem je moguće obići 25 zemalja bez vize.

Hrvatska je od prošle godine sa 18. pala na 20. mesto i deli ga s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i San Marinom i time je najniže rangirana od svih članica EU.

Poredak zemalja Balkana je: Slovenija 10. mesto, Srbija 41., Crna Gora 47, a BiH 51. mesto.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još