• Početna>
  • Vesti>

Oko 185 lažnih ratnih invalida i dalje rade u Kosovskoj policiji

Oko 185 službenika Kosovske policije je pod istragom Policijskog inspektorata Kosova, pod sumnjom da su se lažno prijavili kao ratni invalidi, javlja “Insajderi”. Među njima je i V.V. – osumnjičeni za seksualno zlostavljanje maloletnice iz Glogovca.

I posle 20 godina, u Kosovskoj policiji su na dužnosti zvaničnici koji su prijavljeni kao ratni invalidi, iako su pod istragom PIK-a već godinu dana.

Kosovski Insajderi objavio je spisak svih 185 policajaca koji se vode kao ratni invalidi i primaju penzije koje u visini variraju u zavisnosti od ozbiljnosti prijavljene povrede.

Ove osobe su pod istragom PIK-a još od otvaranja slučaja lažnih veterana tužioca Eljeza Bljakaja koji je pod pritiskom političkih lidera, u strahu za svoj život, prošle godine napustio Kosovo.

“Insajderi” dalje piše da je Specijalno tužilaštvo zahtevalo od PIK-a da te policajce suspenduje na osnovu dokumentacije, koju su predali radi dokazivanja statusa ratnih veterana i invalida, ali da PIK to nije učinio.

Ipak, PIK je preporučio da Kosovska policija suspenduje 100 policajaca, tvrdi dalje “Insajderi”, ali pozivajući se na reči direktora policije, Rašita Ćeljaja, iz intervjua marta ove godine, ti policajci su poslati na medicinsko ispitivanje i nakon što je ustanovljeno da su zdravi i da je bezbedno da obavljaju dužnosti policajaca, nisu suspendovani.

„Veliki broj njih prijavilo je težak invaliditet i PIK je tražio njihovu suspenziju zbog rizika po instituciju. Uprava Kosovske policije je odlučila da ih pošalje na lekarske preglede, ispostavilo se da su svi zdravi“, rekao je Ćeljaj za T7, navodi “Insajderi”.

Podsetimo, tužioca Eljezaj Bljakaj je sredinom prošle godine potresao kosovsku javnost nakon što je podneo optužnicu protiv članova vladine Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“, „invalida“, „veterana“, „člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“, zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje.

Na optužnici je bilo 11 osumnjičenih, među njima i bivši ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša, kao i njegov zamenik, Agim Čeku.

Izvor: Insajderi / Kossev

Comments

Pročitaj još