• Početna>
  • Vesti>

Tači podneo predlog rezolucije o pripajanju Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, Đurić: Otvaranje novog kriznog žarišta

Predsednik Kosova Hašim Tači podneo je kosovskom parlamentu predlog rezolucije o zahtevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe,o pripajanju Kosovu.

U tri tačke, Tači predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da, kako se navodi, legitimni zahtevi Albanaca iz ove tri opštine budu deo dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija deo tima za dijalog.

Tači smatra da njihovo pitanje treba da se uspostavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici Kosova, te da kosovske institucije u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije treba zajedno da usvoje platformu za Albance u Preševskoj dolini.

Koha piše da je tim predlogom Tači od poslanika zatražio da poštuju političku volju Albanaca izraženu na referendumu 1992. o pripajanju Kosovu, potvrđenu borbom oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđa i Bujanovac.

Prema ovoj Tačijevoj rezoluciji, kako navodi Koha, zahtevi Albanaca “koji žive na svojim ognjištima u opštinama koje su pod kontrolom Srbije: Preševo, Bujanovac i Medveđa, prema njihovoj slobodnoj volji za samoodređenje, su legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom”.

Tači smatra da ti zahtevi pomažu dugoročnoj stabilnosti regiona i doprinose uspostavljanju dugoročnog mira u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beogradai Prištine.

U ovoj rezoluciji se preporučuje institucijama Kosova, da kako bi podržali “legitimne zahteve Albanaca tri opštine, imaju više opreza i inkluzivnog interesa da pomognu Albancima na tom području u svim sferama života i da ispune svoje, kako navodi, legitimne zahteve”.

Đurić: Otvaranje novog kriznog žarišta ne pomaže nikome

Reagujući na ovu vest, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da je ovo put do otvaranja novog kriznog žarišta u kome se, kako se navodi potvrđuje neodgovornost Tačijeve politike.

“Neodgorvornost je drugo ime njegove politike, jer raspirivanje lažnih snova o nekakvom prisajedinjenju opština Vranjske kotline samoproglašenom Kosovu jeste isto što i poziv na eskalaciju mržnje i nepoverenja među stanovnicima Preševa, Bujanovca i Medveđe. Otvaranje novih kriznih žarišta ne može pomoći ni Tačiju u nastojanju da se izbavi iz sunovrata svoje političke karijere, niti građanima na Kosovu i Metohiji, koji žele da žive u miru i sigurnosti” stoji u saopštenju.

Đurić dalje ističe da i u Preševu, gde većinski žive Albanci, Bujanovcu u kome više od polovine stanovništva čine nealbanski narodi i Medveđi, gde Albanci žive u simboličnom broju, Tačijevi sunarodnici žive u miru i normalnim odnosima sa svojim komšijama Srbima, kao građani Srbije.

“Tako je bilo, tako je danas i tako će biti zauvek. Tačijeve ideje o širenju takozvane velike Albanije na istok deo su mračnih i zauvek poraženih šovinističkih projekata, i niko, a ponajmanje Albanci na jugu centralne Srbije, ne može imati koristi od reanimacije ideologija mržnje. Kao državljanin Srbije, Tači bi trebalo da zna da je većinska volja naroda Srbije svih nacionalnosti, izražena vekovima unazad, da je pokrajina u kojoj je i on rođen sastavni deo Srbije i da su separatizam i ideja o velikoj Albaniji deo prošlosti” stoji u saopštenju.

Izvor: Koha, Tanjug, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Opcija

Comments

Pročitaj još