• Početna>
  • Vesti>

Cifakis i Biber: Promena granica nije rešenje kosovskog problema

Profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponez i profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu ocenili su da promena granica i zamrznuti konflikt nisu rešenje kosovskog problema, kao i da je izlaz u jačanju evropske perspektive.

“Razmena teritorija nije rešenje, jer bi prouzrokovala probleme u zemljama Zapadnog Balkana”, izjavio je Nikolaos Cifakis pred početak konferencije “Globalni akteri na Zapadnom Balkanu”.

Dodao je da problem možda ne bi nastao u Severnoj Makedoniji, ali da to ne može da kaže za BiH.

Smatra da je rešenje kosovskog problema je u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prišitni evropsku perspektivu.

Prema njegovim rečima, najlošije bi bilo da Kosovo ostane “siva zona”.

Profesor Florijan Biber ističe da se u rešavanje problema, pored EU, moraju uključiti velike sile.

“Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije”, izjavio je Biber.

Izrazio je i sumnju da EU može da vrati proces na svoj put.

“EU je izgubila kontrolu nad procesom. Potreban je novi pristup i nova ideja kako voditi dijalog do kraja, jer sadašnji pristup nije uspeo”, rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, sastanci u Briselu svakih par meseci ne vode rezultatu i da je potrebna ozbiljna konferencija i jasna evropska perspektiva.

“Promena granica nije realno, ni poželjno, ne samo za Kosovo, ali ni zamrznuti konflikt, jer će podići tenzije, a svakodnevno čitamo o mogućem ratu, što je jako nezdravo za društvo”, zaključio je Biber.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još