• Početna>
  • Vesti>

Sveti Ćirilo i Metodije: Dan Slovenske pismenosti i kulture; šta kažu Mitrovčani ?

Dan pismenosti i kulture kod Slovena ili praznik u čast Ćirila i Metodija, od ove godine se obeležava i kao državni praznik,  nakon što je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji. Praznik će biti obeležavan radno.

Ćirilo i Medotije su slovenski utemeljitelji i prosvetitelji , osnivači književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. Braća poreklom iz Soluna, širila su pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Građani Kosovske Mitrovice znaju važnost i značaj uloge Svetih Ćirila i Metodija za razvoj pismenosti i kulture.

’’Bili su braća rodom iz Soluna,njihova imena su bila Konstantin i Mihailo. U to vreme su u toj oblasti živeli Soluni. Postoji predanje da je i njihova majka bila Slovenka iz Soluna,tako da se iz toga i odatle izvlači da su oni znali Slovenski jezik.Na područje današnje Češke tadašnje Velike Moravske oni dolaze i sa svojim znanjem Slovenskog jezika stvaraju prvo Slovensko pismo koje je imalo 38 znakova,36 slova i 2 dijagrama”  rekao je u anketi Radio Kosovske Mitrovice  jedan od učenika sedmog razreda O.Š “Sveti Sava”.

“U vremenu kada su živeli Ćirilo i Metodije Sloveni su bili paganske veroispovesti. U momentu njihovog dolaska u današnju Češku (Veliku Moravsku) slovenski narod se našao pod uticajem istočnog i zapadnog Hrišćanstva, odnosno Vizantije i Rima. Obredi su se u to vreme izvode na Latinskom i Grčkom jeziku. Da bi mogli da šire Hrišćanstvo Ćirilo i Metodije su shvatili da treba da imaju svoj jezik i pod tim okolnostima je nastao i prvi slovenski jezik koji danas nazivamo Staroslovenski.Tako da su oni tvorci i prvog pisma , ali i prvog književnog jezika” rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti  u O.Š. “Sveti Sava”  Bojana Đoković.

“Oni su nam jako značajni,doneli su nam pismenost,ustanovili  su glagoljicu i njihov praznik se slavi kao državni praznik upravo zato što su uradili i učinili sve ovo za srpski narod i uopšte  Slovene. Ovaj praznik proslavlja se i u  Poljskoj i Češkoj” rekla je za program Radio Kosovske Mitrovice Desanka Milosavljević, nekadašnja novinarka naše kuće.

“Ćirilica je u pitanju, po tome ih pamtimo i poštujemo” rekao je jedan od naših sugrađanina.

“Vršili su pismenost našeg naroda, širili su hrišćanstvo svuda” istakao je jedan od anketiranih Mitrovčana.

Srpska pravoslavna crkva  i njeni vernici takođe obeležavaju danas praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još