• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko Pomoravlje: Održana smotra “I ja znam da pišem”

Ekonomsko-trgovinska škola Gnjilane-Ranilug organizovala je u utorak smotru literarnih radova “I ja znam da pišem”, za učenike osnovnih i srednjih škola u Kosovskom Pomoravlju. Na smotri literarnih radova, koja je bila revijalnog karaktera, učestvovalo je tridesetak učenika iz dve srednje i sedam osnovnih škola u Kosovskom Pomoravlju.

Direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Ranilugu Miodrag Jovanović  je zadovoljan organizacijom smotre i ističe raznolikost zastupljenih tema – od kulture i vaspitanja, do naučne fantastike, od šaljive do ljubavne poezije.

“Mislim das mo postigli cilj, a to je da se kultura sačuva u Kosovskom Pomoravlju”, kaže Jovanović.

Pesnik Srećko Simić  kaže da su na smotri najzastupljenije bile proza i esejistika, ali da je bilo malo autorskih tekstova. Izrazio je nadu da će učesnici – autore svojih literarnih radova, podstaći i ostale da ubuduće stvaraju svoja dela.

“Društvo književnika Kosova i Metohije objavilo je konkurs za literarne radove dece I omladine od sedam do 27 godina. Konkurs smo mejlom prosledili svim školama. Na konkurs mogu da se prijave svi kojima radovi do sada nisu objavljivani. Svi koji zavređuju pažnju biće objavljeni u Zborniku Društva književnika KiM, a za autora najboljeg rada obezbeđeno je štampanje knjige o trošku Društva”, objašnjava Srećko Simić.

Simić poručuje da će sredinom naredne nedelje sa glumcima Narodnog pozorišta Gnjilane započeti promociju svoje knjige pesama za decu po školama. 

“Želja nam je da mlade na taj način podstaknemo da pišu”, kaže Simić. 

Učesnica smotre literarnih radova Nevena Đokić, učenica prvog razreda Ekonomsko- trgovinske škole u Ranilugu, za svoje pesničko delo kao temu je odabrala kulturu koja je, kako kaže, u opadanju. 

“To je veliki problem današnjice. Svi mediji nam nude uglavnom ono što nije ni blizu kulturi. Moja želja je da se svi okrenemo pravim vrednostima”, kaže Nevena. 

Nikola Andrejević, učenik četvrtog razreda Medicinske škole u Velikom Ropotovu se predstavio autorskim proznim radom “Zašto je Hamlet oklevao”.

“Šekspirov Hamlet je neverovatno delo koje me je zaintrigiralo. Poželeo sam da to bude tema mog literarnog rada, seo i pisao”, objašnjava Nikola. 

I najmlađi su imali šta da kažu.Uglavnom stihove poznatih pesnika. Vreme za autorska dela za njih tek dolazi. Pesnikinja i  profesor srpskog jezika Milica Stanojević uručila je pohvalnice svim učesnicima za doprinos širenju kulture u kosovsko-pomoravskom kraju. 

Učesnici smotre “I ja znam da pišem” bili su učenici srednjih škola:  Ekonomsko-trgovinske u Ranilugu i Medicinske škole u Velikom Ropotovu, kao i osnovnih – “Vuk Karadžić” u Šilovu, “Trajko Perić” u Velikom Ropotovu, “Dositej Obradović” u Partešu, “Bora Stanković” u Koretištu, “Desanka Maksimović” u Kosovskoj Kamenici, “Petar Petrović Njegoš u Gornjem Kuscu i “Veljko Dugošević” u Ranilugu. Pesme su čitali pesnici Milica Stanojević i Srećko Simić. 

Inače, u prilog širenju kulture, Ekonomsko-trgovinska škola u Ranilugu organizuje i tradicionalno takmičenje u besedništvu. Takođe,ova škola je oduvek bila poznata i po bogatom bibliotečkom fondu, a povodom 60-ogodišnjice postojanja nedavno je izdala knjigu “Učitelji Kosovskog Pomoravlja”.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još