• Početna>
  • Vesti>

Dom zdravlja Zvečan: U funkciji nova medicinska oprema za sve službe; Izrađen idejni projekat za nadgradnju, površine 1 100 kvadratnih metara

U proteklom periodu  zahvaljujući Opštini Zvečan zamenjena je kompletna stara i dotrajala stolarija, novom savremenom PVC stolarijom.  Na taj način značajno je unapređena energetska efikasnost samog Doma zdravlja, a to je smanjilo potrošnju energenata za grejanje, poboljšalo zagrejanost prostorija, i doprinelo većem komforu radnicima Doma zdravlja i pacijentima korisnicima. To ej gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice izhavio direktor Doma zdravlja Zvečan Dr Ivan Vasić.

„Pored infrastrukturnih ulaganja zahvaljujući Opštini Zvečan mi smo dobili novu medicinsku opremu i aparaturu , koja je veoma vredna , i instrumente za rad za skoro sve medicinske službe u Domu zdravlja“ istakao je Vasić.

„Tu mislim na službu opšte medicine, pedijatrije, službu za plućne bolesti,  službu fizikalne medicine i rehabilitacije, ORL službu. Međutim,  najznačajniju donaciju dobila je kliničko-biohemijska laboratorija poznata kao referentna laboratorija za čitav ovaj okrug.Čitava ta aparatura i instrumenti vredni su preko 35 hiljada evra samo u zadnjem aktu nabavke, a uz infstrukturna ulaganja to iznosi preko 100 hiljada evra uloženih u prethodnih godinu dana u Dom zdravlja Zvečan“ kaže direktor ove zdravstvene ustanove.

Lekari kroz kontinuirane edukacije prate stalno prate savremen tokove i trendove , tako da su obučeni za rad na novoj aparaturi, što značajno doprinosi dijagnostici i lečenju koje se pruža na nivou primarne zdravstvene zaštite, navodi Vasić.

Kompletna nova medicinska oprema je u funkciji. Kada je u pitanju laboratorijska dijagnostika u procesu su nabavke reagenasa za aparat za  određivanje firbrinogena u krvi i još neke analize poput elektrolita u krvi , a o kojima će pacijenti blagovremeno biti obavešteni, kad postupak bude završen.

Dr Vasić ističe da su snabdeveni reagensima za sve laboratorijske analize koje se rade, i da konstanntno rade na  proširenju usluga. Kao veoma značajno ističe to što lekari iz drugih zdravstvenih ustanova smatraju referentim analize iz Doma zdravlja u Zvečanu  i priznaju ih u medicinskim centrima u užoj Srbiji  kao relevantne.

Kratkoročni i srednjeročni planovi

Kada su i pitanju kratkoročni planovi mi imamo obećanja od strane Opštine Zvečan, kao i od Kancelarije za Kosovo i Metohiju  za nabavku još jednog sanitetskog vozila s obzirom na činjenicu da je naš vozni park prilično dotrajao. To će značajno doprineti i olakšati pristup pacijentima, budući da Zvečan obuhvata veliki broj ruralnih naselja koja imaju staro stanovništvo i kojima su jedini kontakt  svakodnevne posete patronažnih ekipa, lekara i sestara, rekao je u programu Radio Kosovske Mitrovice Dr Ivan Vasić.

Izrađen idejni projekat za nadrgadnju postojeće zgrade

Što se tiče srednjoročnih planova, grupa mladih intelektualaca i entuzijasta iz Zvečana izradila je projekat za nadgradnju postojeće zgrade , i na taj način bi trebalo bda se dobije 1.100 kvadratnih metara korisne površine , što će značajno rasteretiti postojeće kapacitete, doprineti  komforu za rad zdravstvenih radnika,a pre svega pacijentima, korisnicima  zdravstvenih usluga, kaže Vasić.

„To je idejni projekat izgrađen po svim standardima građevinske i arhitektonske struke i nadamo se da ćemo naići na razumevanje i države Srbije i lokalnih struktura. To bi značilo proširenje postojećih službi, i izgradnju prostornih kapaciteta za eventualne nove službe,a projekat predviđa i uređenje dvorišta i parking prostora u okolini Doma zdravlja Zvečan.

Navodi da će to olakšati pristup pacijentima sopstvenim vozilima, koji očekuju pružanje zdravstvene usluge, a sam park imaće i značajan estetski efekat za Zvečan.

Direktor Doma zdravlja u Zvečanu podsetio je na zabranu zapošljavanja u javnom sektoru koja je na snazi od 2014. godine , ali je izrazio očekivanja da će uz pomoć Srbije i lokalne samopurave iznaći načina i sredstava da zaposle mlade lekare, medicinske sestre i tehničare, kao i radnike svih profila koji su potrebni ovoj ustanovi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još