• Početna>
  • Vesti>

Ideja o promeni granica uopšte nije mrtva, i dalje je gura Tači

Ideja promene granica između Srbije i Kosova nije mrtva uprkos porukama koje su poslate sa berlinskog samita, piše prištinski Zeri.

Taj list dodaje da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači ne odustaje i nastavlja da “gura” tu opciju.

Politički analitičari procenjuju da, osim ideje o korekciji granica, opasna opcija za tzv. Kosovo ostaje Zajednica srpskih opština koja bi imala izvršna ovlašćenja ili autonomiju za sever, navodi list.

Dodaje da je Tači sa idejom promene granica išao i na regionalni samit Brdo-Brioni, koji je juče završen u Tirani, a što je jasno rekao nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Tači, podseća Gazeta ekspres, kaže da je ideja o korekciji granica njegova i da je to blo jasno i na berlinskom samitu, čiji su domaćini bili nemačka kancelarka i francuski predsednik, Angela Merkel i Emanuel Makron.

“Smešno je misliti da bi ideja o pripajanju Preševske doline mogla biti Vučićeva ili nekog drugog. Činjenica je da sam tokom razgovora sa svim liderima rekao da je moja obaveza da ujedinim Dolinu sa Kosovom. To je moja ideja i ja sam o tome govorio i u Berlinu”, kazao je Tači, podseća Ekspres.

List istovremeno podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je ideja o promeni granice između Srbije i Kosova njegova i da je ta plan u Berlinu propao.

Prema Tačijevim rečima, korekcija ne znači razmenu teritorija, te dodaje da je ta ideja bila aktuelna još dok je kosovski predsednik bio Ibrahim Rugova, a potom i drugi koji su ga nasledili.

“Vučić nije predlozio takav plan. Njegova ideja je podela Kosova. Razlika u teritorijalnoj razmeni i korekciji granice je velika. Sa tim se nisam složio, ali su tu ideju predlagali predsednik Rugova, zatim Redžep Ćosaj. Nisam se složio sa tim, ali tu ideju je predložio predsjdnik Rugova, zatim Redžep Kosja i akademik Nedžat Daci”, rekao je Tači.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još