Proslava Markovdana u Šilovu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan, krsnu slavu mnogih Srba, a kao seosku slavu Markovdan proslavljaju i meštani sela Šilova, kraj Gnjilana.

U prepunoj crkvi svetog jevanđeliste i apostola Marka verni narod se i ove godine sabrao da proslavi slavu sela i slavu hrama. Posle liturgije blagosloveni su slavsko žito i kolač, a vernici  su prošetali litijom oko hrama.

Da ovaj sveti hram  dobija još lepše lice, pokazuje i to, da se meštani ovog sela koji su na privremenom radu u zemljama zapadne Evrope, najviše angažuju u obezbeđivanju sredstava za uređenje crkvenog dvorišta. U porti hrama otvorena i prodavnica suvenira, za čiju je izgradnju sredstva obezbedio Ivan Vasić.

Vesimir Antanasković, predsednik  Crkvenog odbora zahvalio se svima koji pomažu, i najavljuje nastavak radova na uređivanju crkvenog dvorišta.

Od jula 2012. godine crkveni kompleks na brdu u Šilovu osim hrama Svetog apostola Marka, groblja, sale, spomenika Svetom knezu Lazaru krasi i funkcionalno upotpunjava krstionica i nedavno izgrađeni gorionik.

Crkva u Šilovu izgrađena je pre više od dvadesetak godina. Izgradnja je počela ranih devedesetih, dok su radovi na oslikavanju ikona u unutrašnjosti crkve još uvek u toku.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još