Kancelarija za KiM osudila reakciju policije u Štrpcu prema građanima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje današnju upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

“Podsećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Oni su pozvali predstavnike međunarodne zajednice na KiM da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno izražavanje.

“Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi” dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u svom saopštenju takođe apelovala na učesnike protesta da nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način.

“Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments