• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Čije firme profitiraju od taksi na srpske proizvode

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić izjavio je da je srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovskih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou i upitao Prištinu ko je odgovoran za šverc na teritoriji KiM i čije firme profitiraju od taksi na srpsku robu.

Đurić je na konferenciji za novinare istakao da je neistinita izjava predsednka privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra.

“Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice, nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica”, rekao je Đurić.

On je dodao da bi Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, trebalo da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova, o kojem je govorio i Tači.

“Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo privremenih institucija samouprave u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Severne Makedonije švercuju ogromne količine robe na područje južne pokrajine i čije su firme, bliske kojim političarima na KiM, glavni profiteri od anticivilizacijskih taksi na srpsku robu”, rekao je Đurić.

On je istakao da nečije firme od toga “debelo” profitiraju.

Vučić ima važne sastanke iduće nedelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će već u toku naredne nedelje nastaviti važne diplomatske kontakte i učestovati na samitu u Tirani u okviru procesa Brdo Brioni (8. i 9. maja), preneo je danas novinarima direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

Đurić je naglasio da će ti sastanci biti još jedna prilika da Srbija pokaže svoju opredeljenost za građenje normalnih odnosa u regionu.

“Sledeće nedelje možemo da očekujemo nastavak Brdo Brioni procesa, održaće se još jedan samit tog procesa u Tirani, uz učešće najviših predstavnika Srbije, uz učešće Vučića. U narednim danima možemo da očekujemo i sastanak predsednika Vučića s (potpredsednikom italijanske vlade) Mateom Salvinijem, koji je nesumnjivo jedan od vodećih političkih lidera ne samo u Italiji nego i u Evropi”, rekao je Đurić na konferenciji za medije.

Istakao je da su ti sastanci od izuzetnog značaja za ukupan međunarodni položaj Srbije.

“I oni će biti još jedna prilika da Srbija iskaže jasnu rešenost i opredeljenost za građenje normalnih odnosa u regionu, ali i da pošalje snažnu i kontinuiranu poruku svim činiocima u međunarodnoj zajednici da interese Srba na KiM ne može da gazi bilo ko i da interese Srbije u dijalogu sa Prištinom ne može da gazi bilo ko”, naveo je Đurić.

On je istakao da je, pre svega, potrebno da se radi na primeni onog što je ranije dogovoreno, kao što su sporazum CEFTA iz 2006. i drugi sporazumi da bi se stvorili bilo kakvi preduslovi za napredak u dijalogu.

Izvor: Tanju/TV Most

Comments

Pročitaj još