Dačić: Ko pita Zvizdića kako će se rešiti kosovsko pitanje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je izjava predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da bi promena granica značila otvaranje Pandorine kutije, besmislena i smešna, navodeći da je Pandorina kutija otvorena priznanjem Kosova i da BiH niko ne pita kako će se to pitanje rešiti.

“Baš nas briga šta oni misle, ko njih pita kako će se rešiti pitanje Beograda i Prištine, ko su oni da o tome daju bilo kakav stav”, rekao je Dačić novinarima posle polaganja venca na grob Dimitrija Tucovića na beogradskom trgu Slavija povodom 1. maja.

On je ocenio da oni ni ne treba da budu prisutni kada se razgovara o KiM, i podsetio da se Beograd nije mešao u to kako će se rešiti spor Atine i Skoplja.

Dačić je dodao da o rešavanju kosovskog pitanja treba da se razgovara s velikim silama.

”Oni što hoće da budu veliki, neka čekaju, mislim da nisu dovoljno veliki da se o tome pitaju”, rekao je Dačić.

Ministar je rekao i da je Pandorina kutija otvorena kada je priznata nezavisnost Kosova i da je Beograd o tome govorio.

“Nije to jedini slučaj na svetu gde sada neko govori o Pandorinoj kutiji. Svi govore da je Kosovo bio presedan, slučaj sui generis i ne važi na drugom mestu. Ako je tako, što odjednom ne može taj sui generis da reši neka pitanja koja ne bi bila primer za neke druge”, upitao je Dačić.

Dodao je i da je Zvizdić predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu i da je logičnije da tu zemlju predstavlja Predsedništvo BiH, ali i primetio da se iz njegove izjave može zaključiti da BiH nije za priznanje Kosova, a da se zna da je Bakir Izetbegović za priznanje.

“Pa što se čačkate? Kakav je to način, mislite da možete nas da udarate po glavi koliko hoćete, a da je važno da to ne važi za vas? To su besmislene i smešne izjave”, poručio je Dačić.

Marks opet aktuelan

Predsednik SPS je ocenio danas, na obeležavanju Praznika rada – 1. maja, da smo i dalje svedoci kako i dalje mora da se bori za ono što je Karl Marks nekad propagirao – osam sati rada.

„Prosto je neverovatno da je toliko godina posle Marksa aktuelan njegov program i ono o čemu je pisao, rekao je Dačić.

Dačić je poručio da se socijalisti u Srbiji moraju boriti za bolji položaj radničke klase, jer je “danas vreme u kome su ideje socijalizma i radničkog pokreta i dalje aktuelne”.

On je ukazao i da su ideje o socijalnoj ravnopravnosti i radničkim pravima iz vremena socijalističke Jugoslavije i Josipa Broza Tita i danas realizovane i aktuelne u zakonima nekih država članica Evropske unije.

Dačić je upozorio da se danas, nažalost, u Srbiji stranke više ne dele na ideološkim osnovama, jer mnoge od njih nemaju ideologiju.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments