Vučić nakon samita u Berlinu: Bez pomaka, novi razgovori u Parizu u julu

Zaključak je da nastavljamo razgovore u užem formatu uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, kaže Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Po završetku samitra u Berlinu rekao je da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Vučić je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

“Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao”, rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva losa tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS – i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom – te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

“Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i mislim da smo to uspeli da učinimo, iako ne mislim da smo pred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način”, ocenio je on.

“Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu”, rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

“Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu”, rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

“Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo”, rekao je Vučić.

Do novog sastanka – “impuls odgovornosti”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon samita u Berlinu, da će novi sastanak o obnavljanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

“Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz prisustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da pronađemo neko rešenje za nastavak dijaloga”, rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

On je ponovio da nije srećan što neko misli da su takse u 21. veku nešto normalno i moralno, ali je dodao da je zahvalan domaćinima, Merkel i Makronu, što su izdvojili ogromno vreme i trud i, ako ništa drugo, svojim ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Vučić je istakao i da je, nekima koji su zahtevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želja.

“Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako”, rekao je Vučić.

Kada god ne rešite neki problem, ne možete da kažete da ste srećni i zadovoljni, ali čini mi se da smo na pristojan i odgovoran način zastupali zemlju.

Izvor: Tanjug

Comments