• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Ne delim Tačijev entuzijazam, Beograd odoleva pritiscima

Beograd, 16. decembra 2018. - Predsednik SPS Ivica Dacic na desetoj konferenciji gradske organizacije SPS Beograd u susret redovnom stranackom Kongresu. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da ne deli entuzijazam kosovskog predsednika Hašima Tačija koji smatra da je ove godine moguće postići sporazum.

U intervjuu za RT je ukazao da Albanci pod sporazumom podrazumevaju da Beograd prizna nezavisno Kosovo.

Ukazuje, međutim, da za ovih 11 godina otkako je jednostrano proglašena nezavisnost, Kosovo nije postao članica ni UN ni Saveta Evrope, a ni pet članica EU ga nije priznalo.

“Ne može se doći do konačnog rešenja bez sporazuma. Ako su spremni za sporazum, delim entuzijazam, ali nisu”, rekao je Dačić.

Ponavlja stav Beograda da se dijalog neće nastaviti dok Priština ne ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije. Spremni smo za kompromis, ali smo daleko od dogovora, poručio je Dačić. Ukazuje i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ako za pola godine ne ukinu taksu, da će Beograd uvesti kontramere. 

Govoreći o kosovskoj platformi o dijalogu, Dačić je rekao da se u njoj zapravo spominju zločini Srbije i da se traži reparacija.

“Misle da je sve gotovo, ali kada se probude iz iluzije, moraće da se suoče sa realnošću, 13 zemalja je povuklo priznanje Kosova, što znači da nemaju većinu potrebnu da postanu članica međunarodnih organizacija”, rekao je Dačić ističući da nijedan sporazum ne mogu da postignu bez pristanka Beograda.

Dačić je ukazao i na opasnost od stvaranja “Velike Albanije”. Svima treba da bude jasno da nijedan narod nema dve države, ni Albanci ne mogu da imaju dve države. Utopija mora ovde da se završi. Kosovo nije država”, rekao je Dačić i dodao da je to najveća pretnja za stabilnost u regionu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još