Brnabić: Ne očekujem sporazum do oktobra

Premijerka Ana Brnabić je povodom medijskih navoda da se sporazum Beograda i Prištine očekuje do oktobra rekla da su pritisci sve veći. Ističe da razgraničenje nikada nije bilo na agendi, već da je bilo jedna od opcija.

“Nikad taj predlog nije bio na stolu. Da li očekujem da dođe do sporazuma do oktobra? Ne očekujem. Nemam razloga da verujem jer smo sve dalje od dijaloga i od mogućeg rešenja”, rekla je Ana Brnabić koja učestvuje n ekonomskom forumu na Jahorini.

Premijerka je dodala da je dijalog postojao ali da je Priština onda krenula da ga usporava.

Ističe da šest godina Priština ne poštuje Briselski sporazum, da nije formirana Zajednica srpskih opština iako je Beograd ispunio sve obaveze.

Kako je rekla, Evropska unija koja je bila garant sporazuma ništa nije učinila da Priština ispuni sporazum. Kaže da je usledio čitav niz poteza ako što su takse od 100 odsto na srpsku robu, formiranje tzv. vojke Kosova i usvajanje prištinske platforme za dijalog “koja je suprotna svemu što jeste dijalog”.

“Ja sam rekla a tu je i Aleksandar Vučić bio jasan, naša crvena linija su takse i Prišina mora da povuče tu odluku. Ne trpimo pritiske, svi naši partneri razumeju da se na Srbiju više ne može vršiti pritisak. Mi smo pouzdan i ozbiljan partner i tako se odnose prema nama”, rekla je premijerka.

Izvor RTS


Comments