• Početna>
  • Vesti>

Potpisani sporazumi o međusobnoj saradnji ekonomskih fakulteta

U rektoratu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici potpisani su sporazumi o podizanju kapaciteta ove institucije, obezbeđivanju veće frekvencije kako nastavnika tako i studenata, sporazum o osavremenjavanju studijskih programa i svim drugim oblicima zajedničke saradnje kao i dalje intenziviranje naučno istraživačke delatnosti.

Ekonomski fakultet prištinskog univerziteta danas je bio domaćin 9 dekana ekonomskih fakulteta iz Republike Srbije i Republike Srpske.

“Vaš dolazak je odraz vaše rešenosti da intenziviramo međusobnu saradnju koja je uslov podizanja kvaliteta aktivnosti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici” kazala je Tanja Vujović dekan Ekonomskog fakulteta PU u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je dodala da vremena u kojima živimo nisu nimalo laka i da samo ujedinjeni i uz snažnu podršku, mogu prebroditi sve neprilike koje nailaze.

“Svaka zajednica, naročito akademska je jaka onoliko koliko su jaki njeni članovi a članovi našeg kolektiva su imali dovoljno snage da prebrode sve teškoće sa kojima se naš fakultet, naš Univerzitet i srpski narod na Kosovu i Metohiji dugi niz godina suočava. Na nama je da prebrodimo sve nedaće koje nas čekaju u budućnosti. Samo ujedinjeni možemo raditi na uzdizanju ekonomske nauke a u interesu svih generacija koje dolaze i to možemo postići jedino ako čvrsto verujemo u to. Verujem da sa čvrstom podrškom koju imamo od Republike Srbije koja nam u ovom trenutku puno znači i pomoć svih ekonomskih fakulteta čiji su dekani ovde, možemo da obezbedimo opstanak i napredak našeg fakulteta” istakla je Vujović.

Prorektor Univerziteta u Prištini Jovan Bazić je tom prilikom kazao da univerzitet broji više od osam hiljada studenata i da je povezivanje ekonomskog fakulteta sa drugim ekonomskim fakultetima iz Republike Srbije i Republike Srpske od izuzetno velike značajnosti.

“Paralelno sa poboljšavanjem uslova za rad mi smo nastojali da razvijamo naučno istraživacki rad, da podignemo nastavu na viši nivo i akreditujemo naše studijske programe. Vaš dolazak ovde je od veoma velikog značaja ne samo u pogledu naučne saradnje, već je to i snažna podrška našem opstanku ovde i srpskog naroda na ovim prostorima. Želeo bih da istaknem da je važno umrežavanje našeg fakulteta sa drugim fakultetima iz Srbije, Republike Srpske, kao i susednih zemalja gde je to moguće. Često su naši profesori i studenti diskrimisani u raznim pogledima i projektima koji se realizuju u zemlji i inostranstvu. Želimo da budemo partneri ili učesnici u velikim projektima ukoliko već ne možemo sami da budemo nosioci velikih projekata” rekao je Bazić.

Radomir Božić, dekan Ekonomskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu je rekao da je on nekada studirao na ovom Univerzitetu ali da ga je život odveo na drugu stranu te da zbog toga pruža nesebičnu i bratsku podršku ovom fakultetu kao i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

“Ja se danas osećam zaista posebno jer delim zadovoljstvo ostalih kolega da se danas okupimo i damo ljudsku podršku našim kolegama sa Univerziteta u Prištini. Tu smo da pružimo stručnu i profesionalnu ali i ljudsku i moralnu podršku našim kolegama” kazao je Božić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još