• Početna>
  • Vesti>

Komersant: Rok za dijalog kraj aprila, Dačić usaglašava stav s Moskvom

Moskva — Beograd računa da će usaglasiti poziciju oko Kosova s Moskvom, piše Komersant u tekstu posvećenom poseti ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Rusiji.

List navodi da će tokom današnjeg razgovora Dačića i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova glavna tema razgovora biti Kosovo, jer do kraja aprila treba da se razjasni sudbina dijaloga između Beograda i Prištine.

“U tim uslovima Srbija namerava da dobije podršku ili makar razumevanje Moskve za svoju poziciju u tom dijalogu”, navodi list.

To će, kako piše dnevnik, ojačati poziciju Srbije u završnoj etapi pregovora.

Komersant ocenjuje da, iako Rusija ni ne učestvuje u pregovorima o Kosovu, “čak i njena simbolička podrška za Beograd je važna, uzimajući u obzir da konačno rešenje za Kosovo treba da bude odobreno u Savetu bezbednosti UN.

“Mada u Beogradu stalno zahvaljuju Moskvi za podršku u rešavanju kosovskog problema, prilazi dve zemlje se po tom pitanju ne podudaraju. (Predsednik Srbije) Aleksandar Vučić gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa. U Moskvi smatraju da će to faktički značiti priznanje Kosova od strane Beograda”, piše Komersant.

List dodaje da se u Moskvi kritički odnose i prema sporazumu između Srbije i Kosova, koje podržava EU, podozrevajući da će ih pretvoriti malte ne u protektorate NATO.

List podseća da se pre nekoliko dana Vučić “obrušio sa oštrom kritikom” na Sputnjik zbog izveštavanja sa protesta u Beogradu.

Ipak, uoči odlučujuće etape pregovora i predsednik Srbije i šef diplomatije nemaju ništa protiv da dobiju podršku Moskve. Čak ako to i ne pomogne Beogradu da dobije pogodnije varijante za rešavanje, gradjanima može da se objavi da je usaglašeno s Moskvom, zaključuje Komersant.

Izvor Beta/B92

Comments

Pročitaj još