• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Irinej u Gračanici: Svetinje su nas očuvale, vera nas je održala

U okviru obilaska srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej obišao je danas i manastir Gračanicu, gde su ga dočekali vernici, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa sveštenstvom manastira.

U obraćanju okupljenim vernicima u manastiru Gračanica, patrijarh Irinej je poručio da će srpskog naroda na ovim prostorima biti sve dok bude bilo vere u Boga.

“Posetili smo i poklonili se mnogim našim svetinjama, susreli se sa ostatkom, hvala Bogu, ne mali u ovim krajevima, sa našim srpskim narodom. Danas smo u ovoj velikoj svetinji, ponosu naše istorije i naše crkve, koja je okupljala naš narod od kako postoji, bila nada i uzdanica srpskog naroda, preko koje se izlivala blagodat i milost Božija i koju je narod posećivao i molio se za svoju porodicu, sebe i svoj narod. Naš narod se uvek okupljao oko svetinja, jer su ovi sveti predeli uvek bili pod velikim iskušenjima kao i naši preci, koji su bili napadani, gonjeni, stradali, ali Bogu hvala, evo nas i danas ovde i ostaćemo sve dotle dok budemo sa ovim svetinjama. Mi smo sa našim precima gradili ove svetinje da nas čuvaju, da nas hrabre, ulivaju nam nadu, prizivaju nas Gospodu našem i čine da se Bogu približimo, a kada se njemu približimo, onda smo bliži i jedni drugima. Zato naša crkva apeluje da smo uvek sa Gospodom i svetinjama našim, jer su oni najbolji voditelji ka životu u carstvu nebeskom”.

Patrijarh srpski Irinej je pozvao na slogu i jedinstvo i poželeo vernicima da istraju i opstanu na ovim prostorima.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još