• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Irinej: Muzička škola u Stanišoru oaza duhovnosti

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej posetio je danas posle podne u Stanišoru kod Gnjilana Muzičku školu “Stevan Hristić”. U prisustvu  više od stotinu vernika, patrijarhu  u čast učenici i profesori pripremili su koncert na kojem su se predstavili mladi muzički talenti Kosovskog Pomoravlja, koji već godinama, osvajaju brojne nagrade na školskim takmičenjima širom Srbije.

Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej je naglasio značaj obrazovanja i dečjeg stvaralaštva u životu Srba na Kosovu i Metohiji.

“Muzička škola u Stanišoru je oaza duhovnosti i kulture. To je dokaz da ćemo pored svih iskušenja koja nas čekaju opstati na ovim prostorima. Mi treba da se borimo kulturom i umetnošću jer je naš narod darovit. Mnogo ste me oduševili i mnogo sam radostan što sam danas sa vama ovde”, rekao je srpski patrijarh.

Ovo je prvi put da patrijarh SPC boravi u Kosovom Pomoravlju.

Posle Stanišora, patrijarh Irinej se, u pratnji vladike Teodosija i sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske, uputio u manastir Draganac gde će služiti liturgiju i obratiti se narodu.

Srpski patrijarh je prekjuče otpočeo svoju posetu svetinjama na Kosovu i Metohiji i do sada je, pored Pećke patrijaršije, obišao manastire Visoke Dečane i Zočište, kao i Peć, Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još