• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj pozvao Tačija da usaglase stavove pred sastanak u Berlinu ili će da pojasni zašto je protiv podele Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da će prisustvovati sastanku koji je za 29. april zakazan u Berlinu i pozvao predsednika Hašima Tačija da se usaglase oko tog sastanka sa predstavnicima Beograda, jer će, u suprotnom, “pojasniti svoje stavove protiv podele Kosova”. Na isti sastanak, koji u Berlinu organizuju Nemačka i Francuska, doći će i premijerka i predsednik Srbije Ana Brnabić i Aleksandar Vučić. 

“Moje je ustavno pravo da pojasnim svoje stavove”, rekao je Haradinaj za KTV i ponovio da je protiv razgraničenja ili podele Kosova, jer smatra da se radi o pogrešnoj ideji.

Haradinaj je rekao da ideja o podeli nema podršku na Kosovu i da je to “jasno i njenom inicijatoru”, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, koji je ranije rekao da se zalaže za “korekciju granica”.

Kako je juče izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i on dobili poziv za skup u Berlinu 29. aprila, koji organizuju Nemačka i Francuska, a na koji su pozvani i kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Predsednik Srbije je naveo da ne očekuje ništa od sastanka u Berlinu, kao i da veoma poštuje Angelu Merkel i Emanuela Markona.

„Međutim, imajući u vidu sa kim imamo posla u Prištini, nemam nikakva očekivanja. Dijalog može biti nastavljen kada ukinu takse. Ako neko misli da će neko da govori o njihovoj platformi, slobodno neka je iscepaju “, rekao je Vučić.

On je naveo da već šest meseci traje „teror“ na Srbijom zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i da Albanci već šest godina ne ispunjavaju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma – osnivanje Zajednice srpskih opština. On je naveo da je formirana i kosovska vojska, suprotna čak i „takozvanom Ustavu Kosova“, i da je doneta Platforma za pregovore sa Beograda, „uperena protiv dijaloga“.

Dijalog Beograda i Prištine prekinut je nakon što su kosovske vlasti u novembru prošle godine uvele takse od 10 odsto na robu iz Srbije, a potom ih povećale na 100 odsto.  

Takva odluka je doneta nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Srpski zvaničnici poručili su da dijalog sa Prištinom neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela, niti ponovljeni apeli zvaničnika SAD da to bude učinjeno.

Izvor: Beta, Insajder 

Comments

Pročitaj još