Drecun za RTS: Priština dodatno podiže tenzije

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština jednostranim potezima želi da većinsku volju srpskog naroda koja je iskazana na poslednjim lokalnim izborima poništi. Aktivnosti SAD na diplomatskom planu prebacuju se ka Tirani i Albanija se na velika vrata uvlači u rešavanje kosovskog problema, kaže Drecun.

Milovan Drecun rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da umesto da Priština ukine takse i stvori uslove za nastavak razgovora sa Beogradom i umesto da poštuje izbornu volju srpskog naroda na minulim izborima, ona jednostranim potezima nastavlja da destabilizuje situaciju. 

Prema njegovim rečima, Priština ugrožava bezbednost srpskog naroda, posebno na severu Kosova i nastavlja da dodatno podiže tenzije i to sve u uslovima kada vidimo snažne diplomatske aktivnosti SAD i Nemačke. 

“Postavlja se pitanje da li su te aktivnosti usmerene na ohrabrivanje Prištine da ide dalje sa jednostranim merama i pokušava da lopticu prebaci u dvorište Beograda i pokaže kako je Beograd nekonstruktivan, kako ometa proces nastavka razgovora ili je u pitanju jednostavno nemoć i Vaštingota i Berlina da ubede Prištinu da počne da se racionalno ponaša”, rekao je Drecun.

Stalno se donose neke jednostrane mere od strane Prištine, ukazuje Drecun.

“Već smo zaboravili statut Trepče, već smo zaboravili priču da će oni uzeti Univerzitet u Mitrovici, već smo zaboravili priču o ujedinjenju dve Mitorvice – evo sada dolazi na red ovo novo, zaboravili smo, pod navodnicima, zakon o transformaciji KBS-a i vrhunac je ta platforma”, istakao je Drecun.

Sada imamo ove izbore gde je očigledno namera Prištine da većinsku volju srpskog naroda koja je iskazana na poslednjim lokalnim izborima poništi i instalira neke pojedince iz redova srpskog naroda koji bi poslužili samo kao maska da se pokaže da su to Srbi ipak učestvovali na nekim izborima – a da se onda stvore uslovi za srpsko-srpske sukobe, što bi poslužilo kao razlog za intervenciju, objašnjava Drecun.

Situaicija može da bude konfliktna posle izbora 

Ako bi se stvorila neka konfliktna situacija, posle izbora, Priština bi to mogla da upotrebi kao opravdanje za intervenciju sa svojim specijalnim snagama da navodno održe red na severu Kosova”, kaže on.

Na administrativnim prelazima postoje pripadnici kosovske policijske službe ali je to nadležnost Kfora i bio bi veliki rizik za Prištinu da ona ovlada tim prelazima, jer Kfor ne sme to da dozvoli, kaže Drecun.

Upitao je da li je povećanje bezbednosti ili zastrašivanje Srba ako se u redovima Kfora pojave pripadnici sa ambelemima Albanije, albanski oficiri.

“Ne može komandant Kfora da se pravi da ne zna koliko je osetljiva situaicija na severu i da kaže da su šetali u grupi ostalih oficira. To nisu bezazlene šetnje”, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, normalan put je da Priština ukine takse jer su zbog toga predstavnici srpskog naroda podneli ostavke i onda bi se stvorili uslovi da se vrate.

“Tači povlači potez kojim želi da skrene pažnju sa činjenice da je Priština ta koja onemogućava nastavak raazgovora i Albanci žele da nastave putem koji je tresirao Rama, a to je put ujedinjenja Kosova i Albanije i sada se aktivnosti SAD na diplomatskom planu prebacuju na Titanu i Albanija se na velika vrata uvlači u rešavanje kosovskog problema”, zaključio je Drecun.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još