Dačićevo predavanje o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u obraćanju studentima iz Francuske rekao da ne može jedan deo neke teritorije da samostalno proglasi nezavisnost bez dogovora sa državom od koje želi da se otcepi, poručivši im da prate dešavanja u Španiji.

Ivica Dačić je članove studentske organizacije “BBE-Bourgogne Balkan Express” Fakulteta političkih nauka Sciences Po u Parizu upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije.

Pored očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, poručio im je da je strateški cilj Srbije i punopravno članstvo u EU.

“Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovremeno brani međunarodno pravo, povelju UN i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti s ciljem očuvanja međunarodnog mira”, rekao je Dačić.

Naveo je i da spoljnopolitička aktivnost Vlade Srbije, i njegovog ministarstva imaju kao rezultat činjenicu da je u poslednjih godinu i po dana 13 država donelo odluku o povlačenju jednostrano priznate nezavisnosti Kosova. “Očekujem da će se ovakav trend nastaviti”, istakao je Dačić.

Ukazao je da se na evointegracijskom putu Srbije nalazi specifičnosti u vidu Poglavlja 35:

“Napredak u dijalogu Beograda i Prištine postavlja se kao uslov za naredne korake i u drugim oblastima, dok potezi Prištine vode u pravcu blokade dijaloga, koji je trenutno prekinut. Podsećam da je prekid dijaloga posledica destabilizujućih odluka Prištine, pre svega uvođenja stoprocentnih taksi na proizvode iz centralne Srbije, čime je otežan inače nimalo lak život srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. I pored iskrene posvećenosti dijalogu sa Prištinom, kao jedinom načinu za pronalaženje kompromisnog rešenja, nastavak dijaloga će biti moguć samo ukoliko takse budu momentalno ukinute.”

Uoči obraćanja, studenti sa pariskog instituta, rekli su da im je čast što prisustvuju ovom događaju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još