• Početna>
  • Vesti>

Dunja Đurić, Jovana Jovanović i Darija Mašković pobednici okružne smotre recitatora

Okružna smotra recitatora “Pesniče naroda mog”, održana je u Kosovskoj Mitrovici.

Trideset recitatora se u Mitrovačkom dvoru predstavilo publici a žiri je odlučio da troje najboljih, ode na republičko takmičenje koje se tradicionalno organizuje u maju u Valjevu.

U kategoriji za mlađi uzrast osnovnih škola prvo mesto je odnela Dunja Đurić učenica OŠ “Sveti Sava” “Drhtavom pesmom” Mike Antića. Na drugom mestu je Vasilije Janković, takođe učenik OŠ “Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice koji je recitovao “Tužnu ružu” Andrije Miloševića. Na trećem mestu u mlađoj kategoriji je Magdalena Marković iz OŠ “Vuk Karadžić” iz Prilužja sa pesmom Mike Antića “A onda i prava ljubav”.

“Očekivala sam da ću da osvojim prvo mesto. Nedelju dana sam se spremala. Od republičkog takmičenja očekujem prvo mesto” rekla je pobednica Dunja Đurić.

Prvo mesto u kategoriji za srednji uzrast uzela je Jovana Jovanović učenica OŠ “Sveti Sava” pesmom “Roditelj i roditeljica” Moše Odalovića. Na drugom je Ana Mihajlović takođe iz OŠ “Sveti Sava” koja je recitovala “Besnu pesmu” Dragane Konstantinović dok je na trećem mestu Anja Jerotijević, učenica OŠ “Branko Radičević” iz Kosovske Mitrovice pesmom “Neke važnije stvari” Violete Jović.

“Prezadovoljna sam jer sam se dugo spremala za ovo takmičenje a kada su me prozvali imala sam osećaj da sanjam i da ću se ubrzo probuditi. Ja ću dati sve od sebe na predstojećem republičkom takmičenju” kazala je Jovana Jovanović.

Učenica Gimnazije Darija Mašković zauzela je prvo mesto u kategoriji srednjeg uzrasta srednjih škola pesmom “Svetlost iznenada” Brane Petrović. Na drugom mestu se našla Snežana Džogović takođe iz Gimnazije sa pesmom “Pišem mami pesmu u pidžami” Marije Šumaković. Na trećem mestu je Aleksandra Vukadinović iz OŠ “Nikola Tesla” iz Leposavića sa pesmom “Kuda idem, odakle dolazim” Žaka Prevera.

“Spremala sam se kraći vremenski period sa profesorkama u školi. Nisam očekivala da ću da prođem jer su upravo najveća konkurencija drugovi i drugarice iz Gimnazije. Svi su bili odlični jer su nijanse u pitanju. Na republičkom takmičenju bih želela da osvetlim obraz škole ali i da opravdam očekivanja koja sam stekla u školi” istakla je Darija Mašković.

Predsednik žirija i istaknuti pesnik sa Kosova i Metohije Milan Mihajlović, pohvalio je rad škola i učesnicima smotre poželeio pobedu na republičkom takmičenju.

“Nije stvar samo da je pesma lepa već da taj koji je kazuje zna da je na pravi način iznese odnosno prezentuje svima nama. Nije suština da pobedi bilo ko već samo najbolji i da konačno sa ove smotre dobijemo na republičkoj smotri apsolutnog pobednika u bilo kom uzrastu” rekao je Mihajlović.

Pobednici su pored diploma nagrađeni i knjigama koje je pripremila Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” iz Kosovske Mitrovice.

O pobedniku je odlučio žiri u sastavu: Milan Mihajlović, istaknuti pesnik Kosova I Metohije, koji je i predsednik komisije, Sanja Miketić Subotić – docent na katedri za srpski jezik I književnost, Lenka Milojević, asistent na Katedri za srpsku književnost I jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i glumica Milica Mandić.

Republička smotra biće održana 17. I 18 maja u Valjevu.

Organizator 51. smotre je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još