• Početna>
  • Vesti>

Deda: Situacija ozbiljna, potreban ozbiljniji pristup dijalogu

Potpredsednik stranke Alternativa iz Prištine Iljir Deda smatra da dijalog koji su, očigledno i Beograd i Priština prihvatili kao jedini način da se dođe do rešenja i regulisanja odnosa, može ponovo da se pokrene samo ako se uključe ozbiljnije evropske diplomate u taj proces, jer bi tako dijalog dobio kredibilitet.

“Verujem da treba uključenje ozbiljnijih evropskih diplomata u Briselu u ovaj proces da bi on dobio kredibilitet, pošto ga nema”, objasnio je on.

On smatra da je Federika Mogerini izgubila kredibilitet, načinom, kako kaže, kako se ponašala u ovom procesu.

“Ceo ovaj proces može da se okarakteriše kao dijalog o nekim nalepnicama na registarskim tablicama, koje nijedna strana nije primenila. Znači nije ozbiljan. Nama treba daleko ozbiljniji pristup, jer je situacija ozbiljna”, podvukao je Deda.

Što se taksi na srpsku robu tiče, koje je Priština uvela, podsetio je da je „Alternativa” preporučila premijeru da ih suspenduje, a za to je i većina političkih učesnika na Kosovu.

“Valjda se očekuje ozbiljniji pristup ovom procesu da bi došlo do suspenzije. Ja pratim izjave u Srbiji gde kažu da je to neozbiljan pritisak. Nije neozbiljan pritisak na Kosovo, samo što je na Kosovu svima, sem jednom čoveku važno očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova. A, taj jedan čovek kome to nije važno je predsednik Kosova”, rekao je on.

Kada je reč o dijalogu Beograda i prištine Deda smatra da to ne može, kako kaže, biti dijalog dva predsednika, već mora biti dijalog predstavnika Beograda i Prištine, da mora biti relaksiraniji nego što je do sada bio, i da je pri tom treba da se promeni retorika pregovarača.

“Ako idemo ka mirovnom sporazumu onda treba propratiti taj proces i jednom drugačijom retorikom i dogovoriti se – postoji li shvatanje budućnosti kojoj težimo i koji kakvi će biti naši odnosi u budućnosti”, rekao je on.

Deda smatra da kada se ovi preduslovi ispune može da krene dijalog i dođe do rešenja,a u interesu je i Beograd i Priština da se što pre dođe do sporazuma, jer bez tog sporazuma tenzije traju sve ovo vreme.

“To vodi samo urušavanju demokratskih institucija, medijskih sloboda, vladavine prava, demokratije…”, zaključio je on.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još