Vučić: Prištinu ne zanimaju Nemci i Evropa, već samo SAD

Priština neće ukidati takse, dok SAD ne budu dovoljno tvrdo to tražile od njih, ocenio je danas u Loznici predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje promenu ponašanja Prištine po pitanju taksi nakon posete poslanika nemačkog Bundestaga, istakao da ne očekuje, jer Prištinu ne zanimaju Nemačka i Evropa, već samo Amerikanci.

„Dok oni ne kažu to dovljno tvrdo, Priština neće povući takse“, objasnio je on dodajući da se u svojim internim krugovima tuku za biračko telo.

Ukazao je da je bilo dovoljno čuti Envera Hodžu, njihovog ideologa, koji je rekao da je Priština uvela takse kako bi naštetila Srbiji.

„Zamislite da smo mi proveli mere da bi naštetili Hrvatskoj, BiH ili nekim drugima. Osudio bi me ceo svet. Zamislite da govorim o Velikoj Srbiji kao Rama i ostali o Velikoj Albaniji – obesili bi me bukvalno u Briselu. Sve što nama nije dozvoljeno drugima jeste. To govori o različitim aršinima“, podvukao je Vučić.

Rekao je da su fabrike koje otvaramo naša pobeda i najavio da će za 25 dana u Pančevu otvoriti fabriku „CF“. Naveo je da će uticaj prištinskih taksi na našu privredu biti između 0,4 i 06, odsto na rast, te naglasio da će se Srbija snaći na drugim tržištima.

„Naša privreda biće sve snažnija, i to bez uvođenja recipročnih mera kako bi pokazali na razliku između nas i njih“, rekao je Vučić.

Povodom odluke Euleksa da na kosovske sudove prenese procesuiranje slučajeva ratnih zločina koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima, Vučić je rekao da se ničemu ne nada, već se plaši da ne bude po narodnoj izreci – kadija te tuži, kadija ti sudi.

“Srbi nisu imali pozitivna iskustva po tom pitanju”, konstatovao je predsednik i dodao da će to biti još jedan teret na grbaci i muka za naš narod na KiM.

Ali, dodao je, nemamo previše izbora, jer su oni koji su donosili odluku pre deset godina da Beograd izvuku iz formata UN, i prebace pregovore u EU, morali da znaju kakve to posledice nosi.

“Mi danas moramo da plaćamo visoku cenu pogrešnog pogleda u budućnost i pogrešnog razumevanja savremenog sveta”, rekao je Vučić.

VUČIĆ: NEMA SAZNANjA O TERORISTIČKIM NAPADIMA ALI SVAKI DAN BEZ KOMPROMISA JE PROBLEM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema direktna saznanja o mogućim terorističkim napadima na severu Kosova ali da on već duže vreme govori da je svaki dan koji prođe bez rešenja kosovskog pitanja problem za sve.

“I zato je važno da se postigne kompromis. Ali, očigledno da od toga nema ništa”, rekao je Vučići novinarima u Loznici.

On je to izjavio kao komentar na navode britanskog Forin ofisa koji je upozorio svoje državljane da ne putuju na sever Kosova zbog mogućih terorističkih napada.

Vučić je rekao da ga plaši to upozorenje ali i cela situacija sa Kosovom, o kojoj neprestano govori.

“Neću da zabijam glavu u pesak i da ne vidim šta se dešava”, rekao je on.

Govoreći o taksama koje je na uvoz robe iz Srbije i BiH uvela Priština, Vučić je rekao da ne očekuje da se tu nešto promeni.

“Njih (Albance) ne zanimaju Nemci i Evropa, nego Amerikanci. I sve dok Amerikanci ne kažu ‘tvrdo’, oni to neće da povuku”, rekao je Vučić i podsetio da su pojedini kosovski zvaničnici i javno priznali da su takse uvedene sa namerom da naškode Srbiji.

Vučić je ponovio da Srbija neće uvoditi recipročne mere kako bi svima pokazala “razliku između nas i njih”.

Govoreći o najavi formiranja tribunala za Srbe u Prištini, Vučić je rekao da se tu ne nada ničemu dobrom, jer Srbija ni do sada nije imala pozitivna iskustva.

“Kadija te tuži, kadija ti sudi. To je još jedan teret na našoj grbači i još jedna muka za naš narod. Ali nemamo previše izbora”, rekao je on.

Izvor: Novosti

Comments