Gračanica dobila parking za bicikle

Iako u Gračanici ne postoje biciklističke staze ovo mesto je dobilo rešenje za parking bicikli. Inicijatori ove akcije najavljuju da će na još nekoliko lokacija u Gračanici, ali i u drugim mestima, svima koji bicikl korsite kao prevozno sredstvo omogućiti da ga bezbedno parkiraju.  

U organizaciji “Mlade aktivne Gračanice” ,u centru Gračanice postavljeno je petnaest držača za bicikle. Metalni držači za bicikle simboličnog oblika srca služiće kao prvi parking u ovom mestu. Iako biciklistička staza ne postoji organizatori ističu višestruki značaj ove akcije.

“Svrha današnje akcije je da se podigne svest ljudi o korišćenju boljih i ekonomičnijih vidova transporta i naravno boljih i za prirodu i za životnu sredinu a svakako bicikli to jesu. Napravili smo držače za bicikle koji su prvi držači za bicikle u opštini Gračanica, koji su napravljeni u obliku srca kako bi smo poslali neku jasnu poruku ljubavi prema čovečanstvu i prema životnoj sredini. Staze za bicikle u Gračanici ne postoje ali Gračanica je izuzetno pristupačna za vožnju bicikli i smatram da je jedna od najravnijih opština i moguće je voziti i do drugih okolnih sela ali i u samoj Gračanici. Sada smo želeli da obezbedimo ljudima da budu sigurni da ostave svoje biciklo dok budu otišli do prodavnice ili bilo gde, i što je najvažnije kao i što sami znate da u Gračanici postoji veliki problem za parking za automobile tako da za bicikle neće biti to problem i apelujem na ljude da koriste što više bicikle umesto automobile”, istakao je predsednik udruženja “Mlada aktivna Gračanica” Petar Đorđević.

 Iz lokalne samouprave kažu da su ovakve akcije dobra prilika za promociju bicikla kao prevoznog sredstva.

“Na ovaj način skrećemo pažnju meštanima da zbog problema sa parkingom građani koji ne žele da koriste parking kod glavnog mosta, nego vozilima pokušavaju da dođu bukvalno do ispred svake institucije ili ispred svakog marketa, ovo je način da poručimo da građani to učine svojim biciklima i da je to na neki način korisno i zdravo za svakog čoveka koji koristi bicikl kao prevozno sredstvo”, zaključio je Vladica Trajković direktor javnih službi u opštini Gračanica.

I meštani Gračanice koji koriste bicikl smatraju da parking znači i sigurnost za njihove bicikle.

Organizatori ove akcije dodaju da je u planu postavljanje parkirališta za bicikle i na drugim lokacijama u Gračanici, ali i u drugim mestima.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još