Evropski parlament za ukidanje viza za Kosovo

Evropski parlament usvojio je predlog Evropske komisije kojim se od EU članica traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima.

Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.

“Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona”, rekao je Avramopulos.

On je podsetio da je Evropska komisija u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalno pomerati cilj”, rekao je Avramopulos i upozorio da, u suprotnom, postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU.

Izvestiteljka za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je da je Kosovo ostalo “crna rupa na Zapadnom Balkanu” kada su u pitanju vize, i pozvala EU da odmah reaguje.

Deo članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

U današnjem glasaju u Evropskom parlamentu (EP) 331 poslanik bio je “za”, 126 “protiv”, dok je 12 bilo “suzdržano”.

Na ovaj korak se odlučila izveštač za vize u EP Tanja Fajon kako bi obezbedila podršku za viznu liberalizaciju i u narednom mandatu Evropskog parlamenta.

EP parlament je prošle godine, sa 420 glasa “Za”, izglasao odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, a današnje ponovljeno glasanje znači da je obezbeđena podrška i u narednom sazivu Parlamenta koji će biti formiran nakon izbora za EP.

Izbori će biti održani između 23. i 26 maja. Upravo zbog ovih izbora nije bilo dovoljno raspoloženja među članicama EU da se odobri sloboda kretanja za kosovske građane.

Nakon evropskih izbora očekuje se da se na nivou zemalja članica EU odblokira pitanje viza. O viznoj liberalizaciji odlučuju zajedno EP i zemlje članice na nivou ministara unutrašnjih poslova.

Ne očekuje se nikakav dalji korak o ovom pitanju u Veću EU pre izbora za Evropski parlament. Nije verovatno da će u 2019. godini doći do vizne liberalizacije za Kosovo, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela Rikard Jozviak.

Izvor: Radio Kontakt plus / N1 / RSE / Tanjug

Comments

Pročitaj još