Cerar: Mislim da smo Kosovo opravdano priznali kao državu

Šef slovenačke doplomatije Miro Cerar izjavio je da Slovenija ne odustaje od priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, dodajući da s tim u vezi ipak postoji “nekoliko otvorenih pitanja”.

Na pitanje da li slovenačka vlada namerava da odstupi od priznanja Kosova, koje mu je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku postavio lider Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič, Miro Cerar je odgovorio da takve namere ne postoje, prenosi STA.

“Mislim da smo Kosovo opravdano priznali kao državu”, kazao je Cerar, ali dodao da je Slovenija svesna da ipak postoji “nekoliko otvorenih pitanja”.

Kao i većina ostalih članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova, Slovenija je to učinila u prvoj polovini 2008. godine, za vreme svojeg šestomesečnog predsedavanja EU.

Slovenački poslanik i potpredsednik Slovenačke nacionalne stranke Jani Ivanuša izjavio je nedavno da je povlačenje prizanja kosovske nezavisnosti realan proces u okvirima Evropske unije i dodao da će novo rukovodstvo Unije, nakon izbora u maju, ponovo preispitati pravce njenog kretanja.

Jani Ivanuša je na međunarodnoj konferenciji “Kosovo i Metohija u novoj Evropi”, pre dva dana u Beogradu, u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici, istakao da je kosovsko pitanje važno jer je došlo do novih kretanja u evropskoj politici.

Cerar je izrazio zabrinutost zbog situacije povodom protesta protiv vlasti u Srbiji, ali i nadu da će taj spor biti rešen na demokratski način.

“Slovenija želi da se prilike što pre stabilizuju kako bi Srbija mogla da se posveti drugim zadacima”, kazao je Cerar.

Predsednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič podneo je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta zahtev da Slovenija povuče priznanje Kosova.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments