• Početna>
  • Vesti>

Srpskim proizvođačima na Kosovu najveći problem plasman robe

Još uvek ne postoji tačan podatak o broju registrovanih srpskih proizvođača na Kosovu. Međutim, svi oni se susreću sa istim problemima – nemogućnošću plasmana proizvoda na kosovsko tržište i problemima prilikom izvoza u Srbiju. Sve ovo utiče na obim njihove proizvodnje.

Saša Sekulić iz Gračanice se proizvodnjom ratluka i konditorskih proizvoda bavi od 2006. godine. Dnevno bi mogao da proizvede i do 700 kilograma, ali zbog nemogućnosti plasmana proizvoda, trenutno proizvodi 30% te količine.

„Ja mislim da postoji bojkot srpskih proizvoda na teritoriji Kosova. U mom slučaju, na Kosovu se uvozi 15-20 vrsta ratluka iz Srbije i Makedonije. Nije reč o kvalitetu, jer imam priznanja za kvalitet sa Novosadskog sajma, šta drugo da pomislim, nego da je reč o bojkotu“, kaže Sekulić.

Sekulić je član Asocijacije srpskih privrednika sa Kosova. Kaže da i ostali članovi, od kojih 4 proizvođača sa 80 radnika imaju isti problem. Sa nemogućnošću plasmana proizvoda na Kosovu suočavaju se gotovo svi srpski proizvođači. Prema rečima koordinatora za biznise nevećinskih zajednica pri Privrednoj komori Kosova, ni jedan od srpski privrednika nije registrovan u Privrednoj komori Kosova, zbog čega su im uskraćene usluge Privredne komore Kosova.

“Mi smo krenuli u dobrom pravcu, organizovali smo sastanak u PKK gde je bilo 18 srpskih privrednika. Predsednik PKK ih je primio, ponudio im uslove za članstvo u Komori i predstavio dalje korake. Na žalost, onda su usledile takse koje su i onako otežano poslovanje srpskih privrednika sa Kosova učinile još težim, tako da smo sa čitavim procesom zastali, u nekom smo stanju mirovanja. Privrednici čekaju da se takse ukinu kako bismo nastavili sa učlanjivanjem, odnosno sa približavanjem usluga koje bi mogli da dobiju”, kaže Nebojša Perić, koordinator za nevećinske biznise pri Privrednoj Komori Kosova.

Od primene Briselskog sporazuma srpski proizvođači sa Kosova posluju kao i dobavljači. Za sada preko Regionalne razvojne agencije KiM, četiri proizvođača sa Kosova plasira svoje proizvode u jedan od lanaca hipermarketa u Srbiji. Iz agencije navode da će se broj trgovinskih lanaca povećati i da je poziv za proizvođače otvoren.

“Svu moguću pomoć oko papirologije, oko pripreme za izvoz, što se tiče Kosova pa i Srbije, Regionalana razvojna agencija može da pruži. Mi smo u stalnom kontaktu sa distributerom koji je u kontaktu sa Univerexportom, tako da zaista pružamo svu moguću pomoć proizvođačima”, naglašava Branka Perović, direktor regionalne razvojne agencije KiM pri sistemu Srbije.

Regionalna razvojna agencija trenutno sprovodi popis svih srpskih proizvođača, jer za sada ne postoji tačan podatak o njihovom broju, kao ni raspoloživim kapacitetima.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još