Gračanica: Parastos i šetnja u znak sećanja na žrtve martovskog pogroma

Više stotina Srba okupilo se na parastosu u manastiru Gračanica. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavljenog pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Danas se navršava 15 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. U talasu nasilja tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, a proterano je više od 4.000 Srba.

Godišnjica pogroma obeležava se i u Gračanici.

Više stotina Srba okupilo se na parastosu u manastiru Gračanica. Parastos je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavljenog pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Obeležavanju 15. godišnjice od pogroma prisustvuju članovi porodica nestalih i stradalih Srba, građani i predstavnici crkve, lokalne vlasti i Vlade Srbije.

Nakon što su položili cveće i odali počast stradalima i nestalima čije su slike i imena na obelisku, u Domu kulture održava se akademija – 15 godina nezaborava.

 

Izvor: RTS

Comments