Vučić o ubistvu Ivanovića: Naša istraga na dobrom putu

Polako ali sigurno naša istraga u slučaju ubistva Olivera Ivanovića napreduje i ide ka tome da ćemo u narednom periodu moći da kažemo i ime izvršioca, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je u izjavi novinarima u Rogljevu, gde je boravio tokom obilaska Borskog okruga u okviru kampanje “Budućnost Srbije”, na pitanje da prokomentariše najnovije izjave iz Prištine da je izvršilac tog ubistva Milan Radoičić, a nalogodavac on lično, rekao da u Prištini postoji nervoza.

“Moj odgovor Đilasu, Jeremiću, Radi Trajković, Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju i drugima je da ne može da se sakrije i da može da bude kasnije nego što očekujemo, ali da naša istraga, veoma sporo, ali napreduje. Neki su upoznati sa našom istragom i zato je panika sve veća. Očigledno da im neko dojavljuje naš napredak”, rekao je Vučić.

Preneo je da postoje određene sumnje, da se traže određene potvrde i da ne može da kaže kada će biti izneti rezultati, jer bi to onda značilo da već sve ima u rukama i da bira trenutak kada da to saopšti.

“Imamo mnoga saznanja, nažalost dobijenih na čudan način, posrednim putem”, dodao je Vučić, napomenuvši da u Prištini nikome ništa ne veruje, ali da je tamošnji tužilac pokazao neku vrstu profesionalnosti u odnosu na one koji su nekim tvrdnjama mislili da ga uplaše.

Tužilac u Prištini je, naime, rekao da nema dokaza za takve tvrdnje za podizanje optužnice protiv Radoičića.

Vučić kaže da je ćutao do sada i pustio nervozne ljude da se istrčavaju.

“Samo neka nastave. Znaju oni ko nije počinio, ako ne znaju do kraja ko je učestvovao u tome. Već ranije sam slušao takve priče i ne mogu da kažem koliko mi je to bilo užasno šta se dogodilo, posebno imajući u vidu da sam bio bliži sa Oliverom nego oni koji ga danas brane, a to mogu da potvrde neki od članova njegove porodice”, istakao je Vučić.

Ukazuje da u svemu tome postoji širi plan: “Pogledajte, to su iste optužbe koje sam morao da slušam i od pojedinih političara u Srbiji, kada su u jednom danu krenuli da pričaju, kako to tvrde indirektno, da ne bi mogli da podnese tužba, ali jasno kažu narodu da iza toga stoji Vučić.”

“Sram vas bilo, lažovi jadni”, poručio im je Vučić i dodao da bi svakog ubicu smestio iza rešetaka da nikada ne izađe, ali da neki polaze od sebe jer znaju za šta su sposobni.

“Ubistvo – pokušaj rušenja nezavisne Srbije”

Rekao je i da je spreman uvek da izađe pred svaki istražni organ Srbije odgovori na sva pitanja.

“Mislim da je to bio početak pokušaja rušenja nezavisne Srbije, to jezivo ubistvo, jer je trebalo posle toga da izgubimo izbore u Beogradu koji su održani 40 dana kasnije. Da smo izgubili to bi značilo naš kraj, da Kosovo dobije punu nezavisnost u sadašnjim granicama, jer je Vučić pokazao da je suviše tvrd. Oni me doživljavaju kao najvećeg neprijatelja nezavisnosti Kosova, a ja njih kao ljude sa kojima sa primoran da razgovaram”, dodao je predsednik.

Naglasio je da je na neki način ponosan na to, kao i na ulogu svog tima koji se bori za opstanak Srba, za nezavisnost naše zemlje, ističući da će ta borba biti nastavljena.

Na pitanje novinara da li je ubistvo Ivanovića politički motivisano u smislu propagande protiv predsednika Srbije, Vučić je rekao da nije siguran da je reč o tome da je neko to uradio samo zbog propagande.

“Postoje tu dva moguća razloga, ali neću još da govorim dok naši nadležni organi ne budu imali sigurne dokaze, a ne samo ono što mi smatramo da se dogodilo. Tako da sam ja strpljiv i trpeljiv, kada izađem i kažem da znam da neko lice nije u nečemu učestvovalo onda vam to sa sigurnošću tvrdim da neko lice u nečemu nije učestvovalo, a ne zato što mi se sviđa ili ne sviđa”, naglasio je Vučić.

Dodao je da je i sam mislio u nekom trenutku – “pa moguće je da je to tako.”

“Kada izađem sa tim stavom onda znajte da je to tako, a sve drugo mi pokazuje nečiju ogromnu nervozu, histeriju i probleme sa kojima se oni suočavaju. Izgleda da je naša istraga na dobrom tragu i na dobrom putu”, istakao je Vučić.

Ukazao je da je na početku bilo teško da trpi i sluša optužbe na svoj račun, dodajući da su one bile na naslovnim stranama novina i televizija u celom regionu.

“Ali, to je cena slobodarske Srbije. Neki žele da Srbija bude toliko mala, slaba i unižena, jedino bi je takvu voleli. Ne dozvoljavam da Srbija bude ni mala, ni slaba, da je neko unižava. Nikada to neću dozvoliti. Razumem njihovu mržnju protiv mene, ali to njih razara i razjeda”, napomenuo je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da ako Kfor ne bude radio svoj posao na KiM, odnosno štitio Srbe, da ima ko će to da radi umesto njih i poručio Srbima da ne treba da brinu da li će doći do nekog novog pogroma.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li se, imajući u vidu da se sutra obeležava godišnjica pogroma nad Srbima 2004. godine, može strahovati od novog pogroma na KiM, kao i da li se može se do kraja verovati Kforu.

“Mi imamo pristojnu saradnju sa Kforom, ali posle poslednjih akcija Prištine i hapšenja Marka Đurića i upada na Gazivode, to poverenje je manje. Ali mi održavamo komunikaciju i moramo ponovo da uspostavljamo i gradimo dobre i bolje odnose sa Kforom. Verujemo da su oni tu da bi zaštitili i sačuvali srpsku zajednicu”, naglasio je Vučić.

Ako ne budu radili svoj posao ima ko će, istakao je Vučić i dodao da Srbi ne treba da brinu.

Na pitanje ko će biti odgovoran ako sve izgubimo na KiM, Vučić je kratko odgovorio: “To pitajte one koji se busaju u prsa i junče, a ne znaju ni na karti da pokažu gde je KiM”.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments