“Vreme je da se preispita CEFTA sporazum”

Generalni sekretar Investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana VB6 sa sedištem u Italiji, i bivši predsednik kosovske privredne komore, Safet Grdžaljiju, rekao je da je vreme da Kosovo preispita CEFTA sporazum, bez obzira na štete koje je on prouzrokovao.

Kosovo je postalo član CEFTA u julu 2007. godine, osam meseci nakon potpisivanja sporazuma o članstvu.

Sporazum o članstvu potpisan je tada od strane UNMIK-a u ime Kosova. Grdžaljiju je rekao da se revizija CEFTA sporazuma traži od zemalja regiona, jer, kako on navodi, postoje prepreke između zemalja Zapadnog Balkana.

“Mnogo se raspravlja o CEFTA sporazumu i njegovom funkcionisanju, kao i o izazovima sa kojima se suočava zajednica lokalnih privrednika. Stoga, trenutak je kada Kosovo treba da se pripremi za reviziju ovog sporazuma u cilju slobodnog kretanja robe i usluga. Takav zahtev je aktuelan i kada je reč o međunarodnoj i regionalnoj tržištu. Bilo je pritužbi od strane Privredne komore Makedonije i Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine. Na osnovu toga, stvara se  klima, kada i Kosovo treba da bude spremno za takvu reviziju“, rekao je Grdžaljiju.

On je rekao da bi odluku o reviziji CEFTA  sporazuma trebalo da donesu profesionalni ljudi.

“Sve ovo treba da urade na osnovu stručnosti kadrovi koji mogu da pomognu ovom procesu, a ne da i dalje krivimo UNMIK ili bilo koga drugog. Ako imamo prepreke iz CEFTA-e koje je potpisao UNMIK, onda je vreme kada moramo imati zajednički dokument koji ne bi imao nikakvih prepreka. Voleo bih da verujem da će ovaj dokument biti komplementaran sa onima iz zemalja regiona, ne samo u ekonomskom, već i u strateškom aspektu, da se integriše i pre svega poboljša imidž Zapadnog Balkana. Prema tome, mislim da bi ovo trebalo da rade eksperti koji nisu deo klanova politike, nego oni koji imaju profesiju kao najjače oružje za adresiranje izazova i izgradnju budućnosti biznisa zemlje”, rekao je on.

Grdžaljiju je rekao da je Kosovo u ovom sporazumu potcenjeno, a prema njegovim rečima, revizija CEFTA sporazuma se takođe traži od zemalja regiona.

“Ne postoji pitanje neuravnoteženosti trgovine, jer je to samo jedan argument, a postojali su izazovi koji su doveli do toga da se Kosovo ošteti, ali pre svega omalovažava. Takav fenomen nije samo između Kosova i Srbije, postoji mnogo žalbi između BiH i Crne Gore, između Makedonije i Srbije, ali i između Albanije i Makedonije. Verujem da su svi ovi argumenti koji bi nas trebali motivisati da budemo spremniji i da izgradimo dokument koji će biti pravedan za sve. Ako zemlje Zapadnog Balkana imaju mogućnost da se zakonodavstvo uskladi sa evropskim standardima, onda se postavlja pitanje zašto ti dokumenti nisu usklađeni sa zemljama Zapadnog Balkana, jer imamo najveće prepreke u ovom delu. Sada je pravo vreme da se u interesu svih traži razmatranje i pregovaranje o CEFTA sporazumu”, rekao je Grdžaljilju.

Na pitanje da li možemo imati mere kažnjavanja u procesu integracija, ako se traži revizija ili povlačenje iz CEFTA, Grdžaljiju je odgovorio:

“Jedna od najslabijih tačaka pomenutih u CEFTA sporazumu je da se pogleda da li postoje bilo kakve kazne za prekršioce ovog sporazuma. Stoga, ako se sporazum potpiše, treba da postoje i određene kazne za one koji krše ovaj sporazum. Nema problema samo između Kosova i  Srbije, već i ostalih zemalja u regionu. I komora Severne Makedonije je stava da je najfatalniji dokument za zemlje zapadnog Balkana CEFTA, dokument koji je zaista mnogo više štetio nego što je pomogao privatnom sektoru”, rekao je Gerdžaljiju.

 

Izvor RTK/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još