“Kontrola nad severom KiM ne može bez proterivanja Srba”

Beograd — Preokupacija Prištine je da uspostavi kontrolu nad severom Kosmeta i instalira institucije samoproglašene države, kaže predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.

On smatra da to ne može da se uradi bez proterivanja Srba sa KiM, jer narod to neće da prihvati, te je zbog toga pojačano prisustvo FIT jedinice (prištinska vojno – specijalna jedinica) u okolini Zubinog potoka, koje obavljaju pripreme i planiranja.

Drecun je za TV Pink dodao da je pojačano i interesovanje međunarodnog faktora na severu Kosmeta, te da se sve češće mogu videti patrole slovenačkog, britanskog i nemačkog KFOR-a koji sve češće odlaze na sever.

“Očigledno je da prikupljaju informacije. Da li je to redovno praćenje situacije i pokušaj da se spreči eventualno izazivanje nestabilnosti od strane Albanaca ili je to priprema za neke aktivnosti, još se ne zna. Treba da budemo obazrivi”, naglasio je Drecun.

Postoji mogućnost, kako je rekao, da je njihov cilj da blokiraju administrativnu liniju i da onda krenu sa hapšenjima nepodobnih Srba, koji predvode srpski narod.

Govoreći o poseti savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel, Drecun je rekao da mu je kao poslaniku i predsedniku skupštinskog Odbora za KiM “dosta više svega toga”.

“Prestanite sa igrama, nadmudrivanjem, dajte rezultate. Ramuš Haradinaj sme da se suprostavlja celom zapadu, SAD-u, NATO snagama, Nemačkoj? Ako ste iskreni u tome da želite da se skinu takse i da se razgovori nastave lako ćete da rešite problem”, naglasio je on.

Na Ramuša Haradinaja se, kako kaže, mora izvršiti dovoljno snažan pritisak, a to je moguće ako mu se “blokiraju ilegalne kriminalne aktivnosti i imovina”.

“Izlasci sa sastanka”, “lupanje vratima” su, prema njegovim rečima, priče za malu decu.

“Ukinite takse i stavite ad akta ovaj katastrofalan papir (platformu) koji poziva na rat, a ne na pregovore”, rekao je Drecun i dodao da su ta dva procesa povezana međusobno, ali da im se može pridodati i treći proces koji se dešava u centralnoj Srbiji i koji je usmeren na destabilizaciju aktuelne vlasti da bi se oslabila pozicija Srbije u rešavanju kosmetskog problema.

 

Izvor Tanjug/B92

Comments