Koha: Ideja o promeni granica nije mrtva

Ideja o promeni granica Kosova kao opcija koja može da bude deo sporazuma u Briselu nije mrtva, piše prištinski dnevnik “Koha ditore”.

Kako se navodi, ideja živi, iako mnoge evropske diplomate veruju da je to opasno i ne naročito poželjno rešenje.

List piše da su, po svemu sudeći, inicijatori te ideje bili predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, a posle njih i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sa svojim saradnicima koji su deo dijaloga, kao i komesar Johanes Han, ali i dodaje da oni nisu računali na tako veliki i odlučan otpor ne samo na Kosovu već i unutar Evropske unije.

Neki od evropskih diplomata sa kojima je razgovarala Koha ditore smatraju da je ta “neodmerena ideja” došla kao pokušaj da se pomogne predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da “i on dobije nešto i da Srbija ne izgleda kao gubitnik”, kako bi bilo omogućeno lakše priznanje Kosova.

Dnevnik konstatuje da svi ljudi koji su podržali ideju o promeni granica nemaju veliko iskustvo sa Balkanom.

“Tako su mislili da će dvojica predsednika za tu ideju bez većih problema dobiti podršku u svojim državama. I tu su se prevarili… Još više su se iznenadili kojom su se snagom takvom rešenju suprostavilji Velika Britanija, Nemačka, Hrvatska i neke od drugih zemalja članica EU. Verovali su da mogu da izoluju Nemačku, koja se od početka najsnažnije suprostavljala ideji”, konstatuje dnevnik.

“Koha” podseća da u EU insistiraju da sporazum bude prihvatljiv za obe strane, u skladu sa međunarodnim pravom i standardima EU, prihvatljiv za sve zemlje članice EU i da ima uticaj na stabilnost regiona.

Diplomate ocenjuju da povezivanje sporazuma sa stabilnošću regiona isključuje ideju promenu granica, jer promena granica može da ima samo negativan a ne pozitivan uticaj na region.

 

Izvor: RTV Kim / Koha

 

Comments

Pročitaj još