Tači i Haradinaj posle sastanka sa američkm zvaničnikom

Dejvid Hejl podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta sastao se u sa političkim i institucionalnim predstavnicima PR Tačijem, Haradinajom i Veseljijem.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da su lideri Kosova sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom razgovarali o sadašnjoj situaciji na Kosovu, evroatlanskoj budućnosti zemlje, aktuelnoj situaciji na Balkanu i o odnosima između dve zemlje.

Tači je na Fejsbuku napisao da su sa “posebnim akcenatom” razgovarali o dijalogu između Kosova i Srbije, kao i mogućnosti za sveobuhvatni konačni sporazum koji će zatvoriti sva otvorena pitanja između te dve zemlje.

“Značaju pravno obavezujućeg sporazuma koji će dovesti do međusobnog priznanja i sedišta Kosova u Ujedinjenim nacijama i omogućiti da iz stanja stalnog neprijateljstva prođemo u stanje mira, normalnosti i saradnje naših zemalja”, napisao je Tači na fejsbuku.

On je dodao da se Kosovo ne slaže sa uslovljavanjima zvaničnog Beograda i ponavlja opredeljenje za što sveobuhvatniji i transparentan dijalog, za šta je u Skupštini Kosova i usvojena Platforma o dijalogu.

Tači se zahvaljuje predsedniku SAD Donaldu Trampu na pismima u kojima je dao podršku za postizanje sporazuma koja balansira interese dve nezavisne i suverene zemlje.

“Ali mi izražavamo stav da je status kvo i stanje zamrznutog sukoba za nas neprihvatljivo”, napisao je Tači. Stejt department je ranije najavio da će Hejl u Prištini razgovarati sa kosovskim liderima o, kako se navodi, “istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom”, te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora, ali da SAD neće davati recept za rešenje, koje mora biti primenjivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio danas da su sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom imali otvoren i iskren razgovor o spremnosti Kosova za nastavak dijaloga sa Srbijom koji će za rezultat imati međusobno priznanje u postojećim granicama.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je na sastanku izneo stav da je “Kosovo spremnije nego bilo kada, da jedinstveno – jednim glasom nastavi dijalog sa Srbijom i da doprinese dobrosusedstvu, miru i stabilnosti”.

“Ovo jedinstvo je značajnije nakon usvajanja Platforme i Zakona o dijalogu”, napisao je Haradinaj na fejsbuku. Kosovski premijer je izrazio spremnost za dijalog i pozvao Srbiju “da se vrati stolu (dijalogu) i da razgovara o svim otvorenim pitanjima uključujući i slobodnu trgovinu i postignu sporazum koji će za rezultat imati priznanje u postojećim granicama”.

 

Izvor Beta/B92

Comments