Poslanici u Prištini o dijalogu sa Beogradom

Vanredna sednica kosovskog parlamenta, na čijem dnevnom redu je drugo izjašnjavanje o predlogu zakona i platorme za nastavak dijaloga sa Beogradom počela je sa dva sata zakašnjenja, zbog nedostatka kvoruma, raspravom o predlogu opozicionog DSK-a da se zasedanje odloži. Haradinaj pozvao poslanike da konačno postignu konsenzus o tom pitanju.

Kao razlog odlaganja DSK je naveo trodnevno obeležavanje godišnjice od pogibije osnivača tzv. terorističke OVK Adema Jašarija, koje u Prištini nazivaju “epopeja OVK”.

Predlog za odlaganje sednice izneo je šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti, zahtevom da kosovski premijer Ramuš Haradinaj odloži sednicu sazvanu na njegov zahtev, prenela je prištinska “Koha”.

Fatmir Ljimaj, kopredsednik prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom i zamenik premijera privremenih prištinskih institucija, izjavio je da su zakon i platforma za dijalog dve odojene stvari, te da je platforma važnija.

Ljimaj je insistirao na poštovanju parlamentarne procedure i dodao da kašnjenja zasedanja, kako je rekao, nisu u interesu Kosova.

Haradinaj: Imamo priliku da zadržimo kontrolu nad dijalogom

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, odbacio je predlog opozicionog DSK-a o odlaganju zasedanja na temu zakona i plaforme o nastavku dijaloga sa Beogradom, u drugom čitanju jer je, kako je rekao, skupštini pružena prilika ne samo da zadrži kontrolu nad tim procesom, već i da “sačuva Kosovo od 17. februara 2008”.

Tog datuma Priština jednostranim aktom proglasila nezavisnost kosovske teritorije.

Haradinaj je obraćajući se poslanicima naveo da ne veruje da bi bilo ko mogao da porekne značaj teme koja je na dnevnom redu.

“I zakon o državnoj delegaciji i platforma imaju mesto u ovoj Skupštini i ja pozivam poslanike da iskoriste priliku da iznesu svoje mišljenje, a politički subjekti da iznesu svoje stavove i da konačno postignu konsenzus o ovom pitanju”, istakao je Haradinaj, prenela je “Koha”.

Demokratska partija Kosova, Kadrija Veseljija, inače, okosnica vladajuće koalicije izjasnila se da će glasati za predloženi zakon i platformu.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / Koha

Comments