Zajić optužen da je organizator grupe za činjenje ratnog zločina

Pred većem za teška krivična dela Osnovnog suda u Peći, završnim rečima tužilaštva i odbrane, okončan je glavni pretres u postupku po optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, kojom se povratnik u Klinu Milorad Zajić tereti da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Milorad Zajić je optužen da je tokom ratnih dejstava u junu 1998. godine, kao pripadnik rezervnog sastava Vojske Jugoslavije, izvršio napad na albanske civile u selu Dušević kod Kline. Kako se navodi tom prilikom je albansko stanovništvo raseljeno, zapaljene su im kuće i poginulo troje je starijih članova porodice Marmulaku.

Specijalna tužiteljka Habiba Saljihi je u svojoj završnoj reči precizirala optužnicu i Zajića optužila za krivično delo Organizovanja grupe radi vršenja genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Zajićev branilac advokat Dejan A. Vasić negirao je optužbe zbog nedostatka dokaza i od suda tražio donošenje oslobađajuće presude.

“Izmenjenom optužnicom mom branjeniku je na teret stavljeno znatno blaže krivično delo, ali ni to nije na glavnom pretresu dokazano. Miloradove komšije su redom izjavile da ga nisu videli da je u događajima učestvovao, a čak i da jesu, radnje koje bi ga eventualno teretile nisu kriminalizovane”, rekao je RTS-u advokat Vasić.

 

 

Izricanje presude je u petak, 8. marta 2019. godine.

 

 

Izvor RTS

Comments