Više od 20 kosovskih poslanika prekršilo zakon

U aktuelnom sazivu kosovske skupštine ima više od 20 poslanika koji imaju otvorene predmete u tužilaštvu i sudu za različita krivična dela, saopšteno je iz organizacije KDI.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe (KDI) Ehat Miftraj kaže da je najveći broj poslanika koji su pod istragom počinili različita krivična dela, uključujući i korupciju.

“Na osnovu baze podataka koju nudi Kosovski institut za pravosuđe, trenutno 21 aktuelni poslanik, koji obavlja tu funkciju, ima problema sa zakonom. Među njima su različita krivična dela koja se odnose na korupciju, krivična dela vezana za ilegalno posedovanje oružja, opšteg rizika, ali i krivična dela vezana za političke prekršaje koje su počinile opozicione stranke u parlamentu, kada su proglašeni krivim za bacanje suzavca”, rekao je Miftaraj, a prenose elektronski mediji na albanskom.

Naveo da pozivi civilnog društva nikada nisu usvojeni u pravcu dekriminalizacije političke scene, od onih koji imaju problema sa zakonom. Miftaraj kaže da je krajnje vreme da političku scenu na Kosovu očiste od političara koji imaju problema sa zakonom.

“Kosovo je jedna od retkih zemalja u regionu i Evropi, gde 20 odsto poslanika koji obavljaju svoju funkciju imaju problema sa zakonom. S tim u vezi, činjenica je da veliki broj poslanika osumnjičenih za kršenje zakona ozbiljno narušava integritet te institucije i poverenje građana da efikasnije zastupaju interese naroda”, kaže Miftaraj.

On dodaje da je besmisleno i iritirajuće to što tužilaštvo optužuje zamenika ili ministra a oni stog dana i dalje vrši svoje dužnosti.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još