• Početna>
  • Vesti>

Ahmeti: Spremni na dijalog, ali ne na “nove kompromise”

Priština insistira da se briselski dijalog nastavi bez ikakvih uslovljavanja, izjavio je danas kopredsedavajući prištinskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Špend Ahmeti i istakao da tu spremnost ne treba tumačiti kao spremnost na „nove kompromise“.

“Ima barem stotinak stvari zbog kojih Kosovo ne bi trebalo da sedne za sto, ali ćemo to uraditi kako bismo dali šansu dijalogu i dogovoru Prištine i Beograda“, tvrdi Ahmeti u razgovoru za Tanjug.

Upitan šta Priština uopšte vidi kao kompromis, neophodan da bi se Beograd saglasio sa sporazumom o normalizaciji odnosa, Ahmeti najpre navodi da Platforma kosovske vlade sadrži očekivanja i teme koje smatra važnim za dobre odnose i za zaključenje otvorenih pitanja, te ukazuje:

„Još jednom smo rekli da smo spremi da sednemo za sto, ali ta spremnost ne treba da se tumači kao spremnost na nove kompromise“.

On takođe navodi da „osim žalbi“, u Prištini još „nisu čuli“ šta Beograd ocekuje od dijaloga.

„Koje su to teme ili ocekivanja? Znači, bilo bi dobro da što pre sednemo za sto bez uslovljavanja i da slušamo jedni druge“, rekao je Ahmeti.

Na pitanje kako gleda na predlog o izmeni granica, odnosno razgraničenju, Ahmeti odgovara da je to još jedna ideja o kojoj nema detalja.

„Čuli smo samo tumačenja i debate, ali niko još nije rekao šta se time misli. Kosovo ima svoje granice, zapisane u Ustavu“, rekao je Ahmeti i dodao da smatra, da je to, pošto Priština ne zna šta Šrbija trazi, upravo pitanje za Srbiju.

Lično mislim da takvo rešenje nije moguće, ne samo zbog Kosova i Srbije nego i zbog posledica na Balkanu i dalje, rekao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, nastavak dijaloga može da uključi i pitanje taksi, uz opasku da su one, kako kaže, „izgleda“ samo izgovor predsedniku Srbije „da Srbija ne dođe za sto“.

Ahmeti je ponovio da su tarife odgovor na agresivnu politiku i propagandu koju Srbija vodi protiv Kosova.

„Takođe, Srbija nije sprovela niti jedan deo Briselskog sporazuma“, trvdi Ahmeti i dodaje: „Naši građani još imaju problem prilikom putovanja, s tablicama, nismo dobili ni katastarske kopije…“.

Srbija, kaže, sa druge strane vodi agresivnu spoljnu politiku protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije poput – Interpola.

Tarife su, ponavlja, odgovor na sve to.

„Ne može se sa jedne strane na svim poljima boriti protiv Kosova, a onda od tog istog Kosova dobiti nekoliko stotina miliona evra godišnje“, rekao je Ahmeti i dodao da je to odluka vlade, a ne državne delegacije.
Upitan da li se može očekivati da takse budu ukinute uskoro, Ahmeti je naveo da ta mera vlade ima širu podršku:

„Kako stvari izgledaju, premijer Ramuš Haradinaj nije dao signale da će se odluka promeniti, iako ima dosta pritisaka međunarodne zajednice da se privremeno suspenduje, kako bi se nastavio dijalog“, kazao je on.

Ahmeti je naglasio da Priština traži da se dijalog nastavi bez uslova.

„Mi smo spremni i danas i radimo kao da će se dijalog nastaviti sutra“, rekao je Ahmeti, inače i gradonačelnik Prištine.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još