Dačić: Zvanična ponuda Beograda Prištini je razgraničenje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom – razgraničenje. Možda ima i drugih ideja oko kojih može da se postigne kompromis, dodao je Dačić.

Ivica Dačić je na pitanje novinara da li je zvanična pozicija Beograda za rešavanje kosovskog pitanja – da se razgovara o razgraničenju, rekao: “Da na takav način rešimo naš problem, to je naša zvanična ponuda”, rekao je Dačić.

Istakao je i da eventualna linija razgraničenja još nije napisana, niti utvrđena.

Dačić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način da se dođe do kompromisa, ali da se ta ideja nije razradila u dijalogu.

“Kad je on počeo da priča o tome, o razgraničenju, da uopšte želimo tako nešto, svi su skočili i napali ga. Do sada su postojale samo dve opcije: ili je Kosovo pokrajina, ili je nezavisno, ni o čemu drugom se nije govorilo”, rekao je Dačić.

Upitan šta znači razgraničenje koje je predlagao Vučić, Dačić je rekao da je to bila samo ideja koja treba da dođe na dnevni red i da se materijalizuje.

“Možda ima i drugih ideja oko kojih može da se postigne kompromis”, dodao je Dačić.

Upitan gde bi bilo to mesto, on je rekao – “gde se dogovorimo, gde je prihvaljivo i za jednu i za drugu stranu”.

Dačić je na predstavljanju novoosnovanog Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka rekao da Srbija ulaže izuzetne napore da dijalogom dođe do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, a da Priština nastavlja da ugrožava sve do sada postignuto.

Dačić je rekao da bi trajno rešenje tog pitanja bilo u interesu Beograda i Prištine, srpskog i albanskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta u regionu.

“Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju dogovorenog iz Briselskog sporazuma. Međutim, Priština nastavlja da ugrožava sve što je uz pomoć EU i drugih međunarodnih činilaca postignuto na planu dijaloga i ekonomskog povezivanja”, ukazao je Dačić.

Najpre ukidanje taksi

Dačić je istakao da je za nastavak dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz centralne Srbije i BiH.

Podsetio je da su tu odluku osudili i svi predstavnici međunarodne zajednice.

“Takođe, osuđujemo i druge negativne korake koji se gotovo svakodnevno preduzimaju u Prištini, među kojima i odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, čiji je cilj u suštini podizanje napetosti, blokada dijaloga i procesa traženja rešenja, uz vođenje računa o interesima obeju strana”, zaključio je Dačić.

Naglasio je i da napredovanje Srbije ka EU, odnosno dalje napredovanje u otvaranju pregovaračkih poglavlja, zavisi od napretka u dijalogu sa Prištinom.

“Tako da su ovo u stvari pregovori sa Prištinom a usput i pregovori sa EU”, objašnjava Ivica Dačić.

SAD najviše zainteresovane da se dijalog nastavi

Sjedinjene Države su trenutno najviše zainteresovane da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i zato vrše najveći pritisak na Albance, rekao je Dačić i istakao da su međunarodne okolnosti pozitivne za rešavanje kosovskog pitanja.

Upitan da prokomentariše pismo američkog predsednika Donalda Trampa u kojem poziva na uzajamno priznanje obe strane, Dačić je rekao da treba razumeti ceo kontekst pisma, te da se tako može zaključiti da postoji velika promena u politici Trampove administracije koja je otvorila mogućnost da se dođe do novog kompromisa.

“Treba čitati prvi deo pisma gde oni podstiču da se dođe do trajnog rešenja i kompromisa”, naveo je Dačić.

“Ranije američke administracije su imale stav da treba samo da priznamo Kosovo”, rekao je Dačić.

On kaže da je za nastavak dijaloga zainteresovana i šefica evorpske diplomatije Federika Mogerini, ali da pritisak nije toliko velik iz nekih drugih evropskih zemalja, poput Nemačke i Velike Britanije, kojima se “ne žuri toliko”.

Dačić je rekao da američka administracija sada vidi da je Kosovo glavni kočničar pregovora, i dodaje da su i Tači i Haradinaj puni, ali da se i kroz njih prelamaju odnosi između Evrope i SAD.

Venecuela glasala kako je odgovaralo Srbiji

Ministar spoljnih poslova je izjavio da Srbija neće menjati svoju poziciju prema Venecueli i predsedniku Nikolasu Maduru, već da će poštovati odluku njihovog naroda i principe po kojima funkcioniše međunarodno pravo.

“Nije pitanje da li mi priznajemo jednog ili drugog predsednika. Mi priznajemo ustav i zakone i poštujemo volju naroda u Veneceuli. Poštovaćemo svaki njihov izbor. Nismo mi ti koji bi trebalo da određujemo ko su njihovi predsednici. To nema veze sa Madurom, već principima po kojima funkcioniše međunarodno pravo”, rekao je Dačić.

Naveo je da je Venecuela imala prijateljski odnos prema Srbiji, da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da je glasala za KiM na način kako je Srbiji odgovaralo i da bi bilo nekorektno da Srbija igra drugačiju ulogu.

“Mi poštujemo međunarodne principe i međunarodno pravo, Ustav i zakone i pozivamo na dijalog u Venecueli i političko rešenje”, rekao je Dačić.

Izvor RTS

Comments