• Početna>
  • Vesti>

Štrpce: Protestovaćemo sve dok se ne obustavi izgradnja mini-hidrocentrale

Meštani opštine Štrpce skoro dva meseca svakodnevno protestuju zbog izgradnje mini-hidrocentrale koja bi, kako tvrde, ugrozila dve reke – Kaluđerku i Bolovanku, čime bi se zaustavilo snabdevanje stanovništva pijaćom vodom.

55. dan zaredom stanovnici opštine Štrpce organizuju protest na mestu zvanom „Obe reke“, kako bi zaustavili izvođenje radova na izgradnji mini-hidrocentrale na ušću Kaluđerke i Bolovanke. Predstavnici revoltiranih građana pokušali su da opštinskom rukovodstvu iznesu svoje zahteve.

„Mi imamo samo jedan zahtev i to je da se obustavi izgradnja mini-hidrocentrale. Krenuli smo kod predsednika, ali zbog neslaganja jednog člana naše delegacije nismo imali sastanak. Ovde imam dokument iz 2013. godine u kome jasno piše da se zahtev za izgradnju hidrocentrale H1 Šari, H2 Brezovica, H4 Brod, H5 Štrpce odbija, prema tome, ja ne znam ko koga ovde hoće da vuče za nos i nije mi jasno šta se ovde radi“, rekao je Dobrivoje Stevanović, stanovnik Štrpca.

Meštani su sa protesta poručili da će proteste nastaviti sve dok se teška mašinerija ne povuče i obustavi dalja izgradnja mini-hidrocentrale.

„Mi ne možemo da imamo ni tehničku vodu zbog nafte i ulja iz mašina koje se u nju izliva“, kaže Milorad Đurinac.

„Plašimo se da ćemo ostati bez vode, ako nemamo vodu, od čega da živimo. Nekoliko puta dolazim sa flašama da napunim vodu za piće“, dodala je Snežana Đurinac.

Više od stotinu ljudi potpisalo je peticiju kojom potvrđuju da neće dozvoliti postavljanje cevi za mini-hidrocentralu na svojim parcelama.

„Odavde još 400 metara mogu da kopaju po društvenoj imovini, posle toga je do izvorišta privatno vlasništvo. To je negde oko 4 kilometra, mi smo ovih dana sakupili oko 130 potpisa da niko za nikakve pare neće dozvoliti postavljanje cevi na svojoj parceli“, istakao je Marko Zdravković, stanovnik Štrpca.

Prema rečima pravnika Milovana Filipovića, još uvek nije poznat ni tačan naziv hidrocentrala niti pod kojom šifrom je zavedena, kako bi se informisali da li je izdata dozvola za njenu izgradnju.

„To su dopisi iz Ministarstva životne sredine, a ovde smo mi u granicama Nacionalnog parka i ova trasa bi trebalo da ide tri kilometra kroz nacionalni park. Nezamislivo je da postoji takvo odobrenje, da se ispred samog nacionalnog parka ugasi rečni tok, a istovremeno imamo odluku Nacionalnog parka Šara kojom se zabranjuje izvođenje radova u njegovoj blizini“, zaključio je pravnik Milovan Filipović.

Ekipa RTK2 nije uspela da stupi u kontakt sa izvođačima radova firme „Matkos group“.

Meštani  su uputili zahtev Opštini Štrpce za sazivanje vanredne sednice skupštine opštine kako bi izneli sve argumente za obustavljanje radova na izgradnji mini hidrocentrale.

Iz kancelarije ombudsmana ističu da je formirana komisija koja sakuplja informacije u vezi sa ovim problemom.

Protest su obezbeđivali pripadnici Policije Kosova.

 

Izvor RTK2/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još