Mogerini: Tarife da se uklone, razgovori da se nastave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini danas su u telefonskom razgovoru razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine.

Visoka predstavnica je na Tviteru posle sastanka objavila da tarife moraju da se uklone, a da se pregovori moraju nastaviti.

“Sveobuhvatan, pravno obvezujući sporazum o normalizaciji u svim otvorenim pitanjima hitan je i presudan za Srbiju i Kosovo da napreduje ka EU, kao i za stabilnost, mir u regiji. Tarife moraju da se sklone, razgovori se moraju nastaviti”, napisala je Mogerini.

Vučić je rekao da zastoj u dijalogu može biti prevaziđen jedino kada Priština ukine takse na uvoz srpske robe i prestane sa provokacijama kao što je zakon o statutu Trepčekoji, kako je rekao, ne predstavlja “ništa drugo do otimanje srpske imovine”, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

On je naveo da je takvo stanje neodrživo i da jednostrane mere Prištine štete miru i stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

Vučić je, kako se navodi, ponovio spremnost Beograda za nastavak dijaloga u potrazi za pravednim i održivim rešenjem ukoliko se stvore neophodni uslovi.

U razgovoru je istaknuto da je Srbija posvećena sprovodjenju neophodnih reformi na evropskom putu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: RSE

Comments