Ljimaj i Ahmeti u Briselu o nastavku dijaloga

Koopredsedavajući prištinskog tima za dijaloga Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti nastavili su konsultacije u Briselu sa saradnicima Federike Mogerini, o mogućim modalitema dijaloga sa Beogradom. Ističu da se zalažu da za otvaranje tema kao što su rasvetljavanja sudbine nestalih i ratnih zločina.

Ljimaj je rekao da se u Briselu razgovaralo o načinu dijaloga i mogućnostima za konačni sveobuhvatni sporazum.

“I naravno, predstavili smo i neke od naših ideja. Prvo, tražili smo od EU da urazumi Srbiju i da od Srbije zatraži da dijalog bude sproveden bezuslovno. Smatramo da, ako je Srbija zaista zainteresovana za ulazak u dijalog i angažovanje u postizanju sveobuhvatnog sporazuma, ona ne bi trebalo da bude uslovljena bilo kojom stranom kao najboljim načinom za nastavak dijaloga”, rekao je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, “nametanje uslova koči ostvarivanje zajedničkih ciljeva za postizanje sveobuhvatnog sporazuma”.

Govoreći o dostignućima i obavezama Prištine, Ljimaj je napomenuo da su zainteresovani da razgovaraju o temama kao što su nestale osobe, pitanja silovanja žena, ratnih zločina.

“Mi radimo na modeliranju mogućeg dijaloga. Jasno smo postavili naše ciljeve, idemo tamo sa idejom da dijalog ne može da traje godinama, ali da idemo pravo na centralnu temu da će Kosovo u dijalogu tražiti priznavanje i da će biti član UN-a, tako da pet zemalja EU prizna Kosovo i da je sporazum obavezan”, rekao je Ljimaj na prištinskom aerodromu po povratku iz Brisela.

Naveo je da je sa predstavnicima kancelarije Federike Mogerini pominjana i taksa na srpske proizvode.

“Pozvali smo EU da ne dozvoli nijednoj strani da postavi uslove za početak dijaloga. Moramo da se vratimo za pregovarački sto i dijalog tabela treba da reši sva otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom. Mi nismo odredili datum, ali uskoro verujem da ćemo imati druge sastanke sa temama o kojima govorim”, rekao je Ljimaj, preneli su prištinski mediji.

Govoreći o platformi prištinskog tima za dijalog, naveo je da se nada da će do kraja nedelje biti finlizovana i prosleđena parlamentu.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još